Siirry sivun sisältöön

Mikä on verkkokalvon irtauma?

Kun verkkokalvo irtoaa sitä ravitsevista kudoksista, se ei enää pysty aistimaan valoa ja irtautunut kohta näkökentästä hämärtyy. Näkökenttään leviää tumma verhomainen varjo. Varjo voi olla aluksi kapea. Silmä sokeutuu, ellei hoitoon hakeuduta nopeasti ja irtaumaa hoideta. Hoitona on lähes aina leikkaushoito.

Verkkokalvo sijaitsee silmän takaosassa

Silmän takaosa on kuin pallomainen malja. Sen sisäpinta on "vuorattu" sisäkkäisillä kalvoilla, jotka ovat normaalisti täysin tiiviisti toisiaan vasten. Maljan sisällä on läpinäkyvää hyytelömäistä kudosta nimeltä lasiainen. Maljan kerroksista sisimpänä, lasiaista vasten sijaitsee verkkokalvo. Se aistii valoa ja välittää näköaistimusta edelleen näköhermoon. Jos silmää verrataan kameraan, verkkokalvo on sen filmi.

Miten verkkokalvon irtauma yleensä kehittyy?

Kuva 1. Iän myötä lasiaisen hyytelömäinen rakenne hajoaa: säikeet ja neste erottuvat toisistaan. Säikeet leijuvat nesteessä ja näkyvät usein näkökentässä ajelehtivina rihmanpätkinä ja pallukoina. Tämä on sinänsä täysin vaaratonta, jos verkkokalvo on ehjä.


Kuva 2. Jos sen sijaan verkkokalvossa on reikä tai siihen syntyy reikä tai repeämä lasiaisen irtautuessa, neste voi virrata reiän kautta verkkokalvon alle ja kohottaa sen paikaltaan. Useimmat verkkokalvon irtaumat kehittyvät tällä tavalla.


Miksi verkkokalvo irtoaa?

Verkkokalvon alle joutunut neste nostaa verkkokalvon paikaltaan. Irtaumaan johtavat reiät tai repeämät kehittyvät useimmin itsestään iän myötä. Niiden riskiä voivat lisätä suuriasteinen likitaittoisuus, eräät verkkokalvon reunaosien rappeumat sekä aikaisemmat silmäsairaudet, tapaturmat tai toimenpiteet.

Monet riskitekijät vaikuttavat kummankin silmän verkkokalvoon. Tästä syystä myös terve silmä tutkitaan. Jos sen verkkokalvolta löytyy uhkaavia muutoksia, niitä voidaan lujittaa ennaltaehkäisevästi laserilla.

Päivitetty 23.8.2023