Siirry sivun sisältöön

Sarveiskalvotulehduksen oireet, toteaminen ja seuranta

Sarveiskalvotulehduksessa eli keratiitissa silmä on usein voimakkaan kipeä. Oireet voivat olla kuitenkin lievempiä. Sarveiskalvotulehduksen seuranta kuuluu silmälääkärille ja voi kestää jopa kuukausia.

Kuva sarveiskalvotulehduksesta. Silmä on voimakkaan punainen ja vuotaa vettä. Lisäksi silmä voi olla valonarka ja rähmivä.

Oireet

Sarveiskalvo on erittäin tuntoherkkä, ja sarveiskalvotulehduksessa eli keratiitissa silmä onkin usein voimakkaan kipeä. Lisäksi silmä yleensä punoittaa ja vuotaa vettä, voi olla valonarka ja rähmivä.

Jos keratiitti on sarveiskalvon keskiosassa, jonka läpi tarkin näköaistimus tapahtuu, näkö voi olla huomattavasti heikentynyt.

Potilaan kokemat oireet vaihtelevat riippuen keratiitin sijainnista, koosta, aiheuttajasta ja silmän tunnosta.

Toteaminen

Silmälääkäri toteaa sarveiskalvotulehduksen eli keratiitin vastaanotolla tehtävän mikroskooppitutkimuksen avulla.

Alkuvaiheessa silmästä usein otetaan näytteitä taudinaiheuttajan selvittämiseksi.

Myös muut silmäsairaudet voivat aiheuttaa keratiitin tyyppisiä oireita, minkä takia diagnoosin tekeminen, hoidon suunnittelu ja seuranta kuuluvat silmälääkärille. Sarveiskalvotulehdus eli keratiitti on potentiaalisesti sokeuttava silmäsairaus, joten sen hoito on aloitettava viipymättä.

Seuranta

Sarveiskalvotulehduksen seuranta riippuu taudinaiheuttajasta ja taudin vaikeusasteesta. Seurannan tarpeen määrittelee silmälääkäri aina potilaskohtaisesti. Hoito ja seuranta voi jatkua viikosta useisiin kuukausiin.

Päivitetty 17.8.2023