Siirry sivun sisältöön

Verisuoniluomi (hemangiooma)

Verisuoniluomi eli hemangiooma (mansikkaluomi) on imeväisiän yleisin hyvänlaatuinen verisuonikasvain. Tavallisin hemangioomatyyppi on infantiili hemangiooma (IH).

Tyypillistä nopea kasvuvaihe

Verisuoniluomi on kolme kertaa yleisempi tytöillä kuin pojilla. Sen aiheuttajaa ei tiedetä. Infantiili hemangiooma voi olla jo vastasyntyneellä, mutta tavallisimmin se ilmaantuu muutaman viikon iässä. Infantiili hemangioomalle on tyypillistä nopea kasvuvaihe, joka kestää noin vuoden. Tämän jälkeen alkaa pidempi kutistumisvaihe, joka voi kestää 12 vuoden ikään asti. Puolella potilaista hemangiooma on hävinnyt kokonaan 5 vuoden ikään mennessä. Hemangioomia esiintyy 5–10 prosentilla lapsista. Alle kilon painoisena syntyneistä keskosista jopa 25 prosentilla todetaan hemangiooma.

Ei vaadi yleensä hoitoa

Yli 90 prosenttia hemangioomista ei vaadi hoitoa, vaan normaali neuvolaseuranta riittää. Iän myötä infantiili hemangiooma pienenee niin, ettei siitä välttämättä jää minkäänlaista haittaa. Suurin osa (60 %) hemangioomista sijaitsee pään ja kaulan alueella, tavallisesti ihossa tai ihonalaisessa kudoksessa.

Silmän alueen hemangiooma

Silmäluomessa tai silmäkuopassa sijaitsevat hemangioomat vaativat silmälääkärin tutkimusta ja hoitotarpeen arviota. Silmän alueen hemangiooma voi työntyä silmän näköakselille, aiheuttaa riippuluomen tai painaa silmää siten, että sen taittovoima muuttuu merkittävästi. Tällainen näönkehitystä haittaava hemangiooma vaatii hoitoa.

Lääkitys

Ensisijaisena hoitona on beetasalpaajalääke suun kautta otettuna. Lääkityksen aloitus tapahtuu sairaalavalvonnassa. Lääkitystä jatketaan usein 6 kuukauden ajan, joskus pidempäänkin.

Päivitetty 20.11.2019