Siirry sivun sisältöön

Ikärappeuman toteaminen

​Silmälääkäri toteaa sairauden potilaan kertoman oirekuvan, näön tutkimisen, mikroskooppitutkimuksen sekä silmänpohjan valokuvausten perusteella.

Turvotus ja verenvuodot ikärappeuman kosteassa tautimuodossa

Näön heikentymisen ja oireiden perusteella tutkimuksiin

Sairaalassa tehtäviin tutkimuksiin tullaan yleensä lähetteellä. Potilas on voinut sairastaa kuivaa silmänpohjan ikärappeumaa pitkään, jolloin näköoireet ovat voineet jäädä jopa huomaamatta. Jos näkö heikkenee äkillisesti, kuiva rappeuma on voinut muuttua kosteaksi. Tällöin olisi tärkeää, että potilas on hakeutunut nopeasti silmätutkimuksiin.

Silmänpohjan ikärappeumaan liittyvissä tutkimuksissa silmät kuvataan valokerroskuvauksella (OCT-kuvaus), jolla saadaan silmänpohjan verkkokalvon eri kerrokset näkyviin.

Rappeumamuutokset näkyvät silmänpohjassa

Mikäli potilaalla todetaan ikärappeuman kostea muoto, silmänpohjan tarkan näön alueella nähdään tällöin muutoksia, kuten verisuonimuutoksia, kudosvaurioita tai turvotusta.

Valmistautuminen tutkimuskäynnille

Tutkimuskäynnillä saatetaan käyttää mustuaista laajentavia tippoja, jolloin autolla ajo on kielletty muutaman tunnin ajan. Usein saattaja on tarpeellinen, mikäli näkö on heikko. Viimeisin silmälasikortti on hyvä olla mukana. Kotona käytettävistä lääkkeistä on hyvä olla lista mukana ainakin ensimmäisen käynnin yhteydessä. Mikäli käytössä on silmälääkkeitä esimerkiksi glaukoomaan, tipat voi laittaa tutkimuspäivänä täysin normaalisti.

Päivitetty 10.8.2023