Siirry sivun sisältöön

​Silmäproteesit

Mikäli silmä on jouduttu poistamaan tai se on muuten vaurioitunut tai ulkonäöltään poikkeava, on mahdollista käyttää silmäproteesia tai silmän kuoriproteesia. Tarkoitus on, että proteesin käyttäjä pystyy elämään normaalia elämää ilman, että silmä huomataan proteesiksi.

Silmäproteesi

Silmäproteesi on proteesi, joka korvaa vahingoittuneen tai poistetun silmän. Silmäproteesin tarkoitus on sekä näyttää hyvältä ja luonnolliselta että suojata silmäkuoppaa pölyltä ja lialta. Tarkoitus on, että proteesin käyttäjä pystyy elämään normaalia elämää ilman, että silmää huomataan proteesiksi. Silmäproteesi asetetaan silmäluomien alle ja sen pysyvyys silmässä on hyvä. Silmäkuopan liikkeet välittyvät myös proteesiin, jolloin silmään tulee luonnollista liikkuvuutta.

Suomessa valmistetut silmäproteesit ovat muovia. Allergiatapauksissa proteesi on mahdollista valmistaa myös lasista. Muoviset proteesit ovat lasisia kestävämpiä ja niitä voi muokata myös jälkeen päin.

Kaikki silmäproteesit valmistetaan käsityönä tarkaksi kopioksi toisesta silmästä, joko maalaamalla tai hyödyntämällä valokuvaustekniikkaa.

Silmän kuoriproteesi

Silmän kuoriproteesi on silmäproteesin ohuempi malli. Kuoriproteeseja käytetään tilanteissa, kun omaa silmää ei ole poistettu, mutta se on vaurioitunut tai silmä on muuten ulkonäöltään poikkeava. Kuoriproteeseja käytetään myös silloin, kun silmänpoistossa silmään asennettu istutepallo on hyvin suurikokoinen ja tavalliselle silmäproteesille ei riitä tilaa.

Ensimmäinen silmäproteesi valmistetaan noin neljä viikkoa silmänpoistoleikkauksesta, tai lääkärin toivomana ajankohtana. Tuolloin silmä on parantunut jo hyvin ja kestää sovituksia, eikä kuroutumista ole ehtinyt tapahtua.

Kaikki silmäproteesin valmistusvaiheet ovat kivuttomia. Proteesin valmistusaika on useimmiten noin kaksi päivää, mutta valmistusaika vaihtelee hieman riippuen valmistajasta.

Kuoriproteesi voidaan valmistaa heti kun lääkäri on tutkinut silmän ja todennut kuoriproteesin tarpeen ja sopivuuden.

Silmänpoiston jälkeen asiakas voi varata heti ajan silmäproteesin valmistukseen. Tietoja silmäproteesien valmistajista saa muun muassa omasta hoitavasta silmäyksiköstä. Proteesi valmistetaan useimmiten noin neljän viikon kuluttua leikkauksesta.

Silmäproteesi on maksuton asiakkaalle

Oma sairaanhoitopiiri kustantaa ensimmäisen proteesin. Usein proteesin maksusitoumus lähetetään joko asiakkaan kotiin, tai suoraan proteesin valmistajalle. Maksusitoumus toimii maksuna proteesista.

Seuraavat proteesit uusitaan asiakkaalle viiden vuoden välein joko oman terveyskeskuksen tai keskussairaalan kautta maksusitoumuksella. Näin ollen silmäproteesien valmistaminen on maksutonta asiakkaalle.

Silmä- ja kuoriproteesin uusiminen

Silmä- ja kuoriproteesit uusitaan noin viiden vuoden välein. Lapsilla proteesia uusitaan lyhyemmällä aikavälillä.

Silmäproteesia pidetään koko ajan silmässä

Silmäproteesin käyttö on erittäin helppoa ja huoletonta. Silmäproteesia pidetään silmässä koko ajan, myös nukkuessa, peseytyessä ja saunassa käydessä.

Silmäproteesin puhdistus

Silmäproteesi poistetaan silmästä vain puhdistuksen ajaksi. Proteesi pestään alussa päivittäin, myöhemmin tarpeen mukaan puhtaalla vedellä ja miedolla nestesaippualla.

Rähmivä silmä on hyvä puhdistaa päivittäin, mutta oireeton silmä pärjää pitkiä aikoja ilman puhdistusta ja hoitoa.

Mahdolliset ongelmatilanteet

Mikäli proteesin käytöstä aiheutuu kuivuuden tunnetta, voi käyttää kosteuttavia silmätippoja.

Mikäli silmäproteesin pinta on karhea, se voi hangata ja aiheuttaa rähmimistä. Proteesia voidaan tällöin kiillottaa koneellisesti.

Käyttöikä noin viisi vuotta

Samaa silmä- ja kuoriproteesia käytetään 5−7 vuotta. Yleensä silmäkuoppa muuttuu sen verran, että proteesin uusiminen on sen jälkeen tarpeen. Lapsilla proteesia uusitaan lyhyemmällä aikavälillä.

Tarkemmat ohjeet saa proteesin valmistajalta

Silmäproteesin valmistaja antaa tarkat ja yksityiskohtaiset ohjeet silmä- ja kuoriproteesien käyttöön ja hoitoon liittyen. Mahdollisissa ongelmatilanteissa voi ottaa suoraan yhteyttä proteesin valmistajaan.

Päivitetty 20.9.2019