Siirry sivun sisältöön

Tyvikalvodystrofia EBMD:n hoito

Tyvikalvodystrofia EBMD:n hoito riippuu potilaan oireista ja taudin vaikeusasteesta. Hoidossa korostuu potilaan itsehoito eli silmien säännöllinen kosteutus, silmäluomien hyvästä kunnosta huolehtiminen ja silmävammojen ehkäisy.

Lääkehoito

Lievissä tautimuodoissa hoitona on säännöllinen silmän pinnan voitelu kostuttavilla silmätipoilla, -geeleillä ja -voiteilla. Kostutus vähentää pintaärsytystä ja ehkäisee haavaumien syntymistä.

Muut hoitomuodot

Mahdollisesti jo syntyneitä haavaumia hoidetaan silmävoiteella ja luomea kiinni pitävällä sidostaitoksella tai terapeuttisella piilolinssillä. Terapeuttinen piilolinssi on silmän pintaan laitettava suojaava piilolinssi, jossa ei ole vahvuutta. Se ei vaikuta potilaan näköön, ja sitä ei tarvitse itse poistaa.

Huonosti paranevissa haavaumissa voidaan silmän pintaan asettaa suojaavaa amnionkalvoa. Amnionkalvo on istukasta saatavaa vesikalvoa, joka rauhoittaa tulehdusta ja nopeuttaa paranemista.

Leikkaushoito

Vaikeissa tilanteissa, joissa näöntarkkuus on huonontunut tai silmässä on hyvästä kostutuksesta huolimatta toistuvia haavaumia, voidaan harkita huonosti kiinni olevan pintasolukon poistoa kuorinnalla. Kuorinta voidaan tehdä monella eri tapaa, ja siihen voidaan yhdistää myös sarveiskalvon pinnan laserhionta.

Hoidon jälkeen pintaepiteeli levittyy tasaisemmin ja mahdollistaa paremman kuvanlaadun. Epiteeli myös pysyy paremmin paikoillaan, ja uusien haavaumien todennäköisyys voi pienentyä.

Itsehoito

EBMD-potilas voi itse vaikuttaa silmätilanteeseensa huolehtimalla säännöllisestä ja riittävästä kostutuksesta, silmäluomien hyvästä kunnosta (luomireunan puhdistus ja ihottumien hoito) ja välttämällä silmään kohdistuvia vammoja (suojalasit).

Päivitetty 17.8.2023