Gå till sidans innehåll

Inåtvända nedre ögonlock

Inåtvändning av nedre ögonlock, det vill säga entropion, är vanligtvis lätt att konstatera: ögonlocket har vänts inåt och ögonfransarna skaver mot ögat.

Nedre ögonlock som vänds inåt är ett vanligt besvär förknippat med åldrande. Det orsakas av slapphet i ögonlockets vävnad och förslappning av muskeln som stödjer ögonlocket. Inåtvändning av nedre ögonlock kan även uppstå till följd av ärrbildning, varpå ärret på insidan av ögonlocket drar ögonlocket inåt.

Symptom

Symptomen består av en känsla av skräp i ögat, vattnighet och varande. I det inledande skedet vänder sig det nedre ögonlocket inåt endast ibland, till exempel vid liggande läge.

Behandling

Inåtvändning av nedre ögonlock kräver vanligtvis kirurgisk behandling. När du misstänker inåtvändning av nedre ögonlock, kan du söka dig till din allmänläkare eller en ögonläkarmottagning inom den offentliga sektorn för bedömning. Om situationen och tillståndet kräver operationsbehandling, skickar läkaren en remiss till centralsjukhusets ögonlockskirurgiska enhet.

I väntan på behandlingen tejpas ögonlocket i en bättre position, så att ögonfransarna inte kommer åt att skava hornhinnan. För att skydda ögonytan används antingen ögongel som konstgjorda tårar eller ögonsalvor. Om ögat varar rikligt, kompletteras behandlingen med antibiotikadroppar eller -salva som appliceras lokalt.

Operationsbehandling

Operationsbehandlingen är vanligtvis dagkirurgisk, vilket innebär att patienten inte behöver övernatta på sjukhuset och att ingreppet utförs under lokalbedövning. Efter ingreppet är det vanligt med svullnad och blåmärken. Den lokala läkemedelsbehandlingen avgörs från fall till fall. Oftast varierar behovet av sjukskrivning från operationsdagen till en vecka. Borttagning av stygnen sker vanligtvis 1–2 veckor efter ingreppet och tills dess är det bra att undvika att simma, bada bastu och motionera så att man svettas.

Uppdaterad 23.8.2023