Lisääntymisterveys ennen lihavuusleikkausta

Sopiva ehkäisymenetelmä kannattaa valita jo silloin, kun lihavuusleikkausta suunnitellaan.

​​​Jos naisella on runsaat kuukautiset, hänelle saattaa kehittyä anemia ja mahdollinen raudanpuute. Jos näitä ongelmia ilmenee, ne tulisi korjata ennen lihavuusleikkausta, sillä mahalaukun ohitusleikkauksen jälkeen rauta ei enää imeydy samoin kuin ennen. 

Gynekologilla tai yleislääkäril​lä käynti tulisi ajoittaa 2-3 kuukautta ennen lihavuusleikkausta. Raskauden suunnittelusta tulee puhua potilasta hoitavan endokrinologin tai gynekologin kanssa, jotta voidaan aloittaa tarvittavat hivenaine- ja vitamiinilisät.

Ennen lihavuusleikkausta hyviä ehkäisymenetelmiä voivat olla hormonikierukka, ehkäisylaastari tai -kapseli ja kondomi. Hormonikierukan ja -kapselin etuna on kuukautisvuodon vähenemisen lisäksi hyvä ehkäisyteho/varmuus. Kuparikierukka ja e-pillerit eivät ole suositeltavia. Kuparikierukka saattaa lisätä kuukautisvuotoa ja e-pillerien imeytymisestä leikkauksen jälkeen ei ole varmuutta.

Lisääntymisterveyden muistilista

  • Ennen lihavuusleikkausta ehkäisystä on huolehdittava muulla tavoin kuin e-pillereillä tai kuparikierukalla. Suositeltavia vaihtoehtoja voivat olla esimerkiksi hormonikierukka ja -kapseli, joiden etuna on kuukautisvuodon väheneminen ja hyvä ehkäisyteho/varmuus.
  • Runsaista kuukautisista johtuva raudanpuuteanemia tulee hoitaa ennen lihavuusleikkausta.
  • Raskautta voidaan suunnitella aikaisintaan vuosi lihavuusleikkauksen jälkeen.
  • Raskauden suunnittelusta tulee puhua potilasta hoitavan endokrinologin tai gynekologin kanssa, jotta voidaan aloittaa tarvittavat hivenaine- ja vitamiinilisät.
  • Lihavuusleikatun naisen raskautta tulee seurata erikoissairaanhoidossa.
Edellinen sivu Seuraava sivu

 

Päivitetty  15.7.2020