Lisääntymisterveys ennen lihavuusleikkausta

​Sopiva ehkäisymenetelmä on hyvä valita jo lihavuusleikkausta suunniteltaessa

Runsaiden kuukautisten seurauksena saattaa kehittyä anemia ja mahdollinen raudan puute. Nämä tulisi korjata jo ennen lihavuusleikkausta, sillä mahalaukun ohitusleikkauksen jälkeen rauta ei enää imeydy kuten ennen leikkausta.

Gynekologilla tai yleislääkärillä käynti tulisikin ajoittaa 2-3 kuukautta ennen lihavuusleikkausta. Raskauden suunnittelusta tulee puhua potilasta hoitavan endokrinologin tai gynekologin kanssa, jotta myös tarvittavat hivenaine- ja vitamiinilisät voidaan aloittaa.

Hyviä ehkäisymenetelmiä voisivat olla hormonikierukka, joka vähentää kuukautisvuodon määrää, ehkäisylaastari, kapseli tai kondomin käyttö. Hormonikierukan ja kapselin etuna on kuukautisvuodon vähenemisen lisäksi hyvä ehkäisyteho/ -varmuus. Kuparikierukka tai e-pillerit eivät ole suositeltavia. Kuparikierukka saattaa lisätä kuukautisvuotoa ja e-pillerien imeytymisestä leikkauksen jälkeen ei ole varmuutta.

Tärkeä muistilista

  • Ehkäisystä on huolehdittava muulla tavoin kuin e-pillereillä tai kuparikierukalla ennen lihavuusleikkausta. Suositeltava vaihtoehto voisi olla esimerkiksi hormonikierukka ja kapseli, joiden etuna on kuukautisvuodon väheneminen ja hyvä ehkäisyteho/-varmuus.
  • Runsaista kuukautisista johtuva raudanpuuteanemia tulee olla hoidettu jo ennen lihavuusleikkausta.
  • Raskautta voidaan suunnitella aikaisintaan vuosi lihavuusleikkauksen jälkeen.
  • Raskauden suunnittelusta tulee puhua potilasta hoitavan endokrinologin tai gynekologin kanssa, jotta tarvittavat hivenaine- ja vitamiinilisät voidaan aloittaa.
  • Lihavuusleikatun naisen raskautta tulee seurata erikoissairaanhoidossa.

Edellinen sivuSeuraava sivu

 

Päivitetty  13.2.2020