Lisääntymisterveys ennen lihavuusleikkausta

Sopiva ehkäisymenetelmä kannattaa valita jo silloin, kun lihavuusleikkausta suunnitellaan.

​Jos naisella on runsaat kuukautiset, hänelle saattaa kehittyä anemia ja mahdollinen raudanpuute. Jos näitä ongelmia ilmenee, ne tulisi korjata ennen lihavuusleikkausta, sillä mahalaukun ohitusleikkauksen jälkeen rauta ei enää imeydy samoin kuin ennen.

Gynekologilla tai yleislääkärillä käynti tulisi ajoittaa 2-3 kuukautta ennen lihavuusleikkausta. Mahdollisesta raskaustoiveesta tulee puhua potilasta hoitavan endokrinologin tai gynekologin kanssa, jotta voidaan aloittaa tarvittavat hivenaine- ja vitamiinilisät. Raskautta voidaan suunnitella aikaisintaan vuosi lihavuusleikkauksen jälkeen. Lihavuusleikatun naisen raskautta tulee seurata erikoissairaanhoidossa.

Ennen lihavuusleikkausta hyviä ehkäisymenetelmiä voivat olla hormonikierukka, ehkäisylaastari tai -kapseli ja kondomi. Hormonikierukan ja -kapselin etuna on kuukautisvuodon vähenemisen lisäksi hyvä ehkäisyteho/varmuus. Kuparikierukka ja e-pillerit eivät ole suositeltavia. Kuparikierukka saattaa lisätä kuukautisvuotoa ja e-pillerien imeytymisestä leikkauksen jälkeen ei ole varmuutta.

Edellinen sivu Seuraava sivu

Päivitetty  10.11.2020

Kyllä