Laihtuminen tukee lisääntymisterveyttä

Laihtuminen tukee lisääntymisterveyttä, lisää mahdollisuutta tulla raskaaksi ja vähentää raskauteen ja synnytykseen liittyviä riskejä.

​Lihavan naisen raskauteen liittyy merkittäviä terveysriskejä, jotka pienenevät laihtumisen myötä. Raskautta tulee suunnitella aikaisintaan vuosi leikkauksen jälkeen ja tätä ennen on huolehdittava ehkäisystä. Raskautta tulee seurata erikoissairaanhoidossa.

Lihavuus heikentää hedelmällisyyttä ja lisää keskenmenoriskiä. Ylipainoisen naisen raskauteen liittyy merkittäviä terveysriskejä, kuten raskausdiabetes, kohonnut riski verenpaineoireyhtymään eli pre-eklampsiaan (”raskausmyrkytys”), sekä riski sikiön rakennepoikkeavuuksiin ja vauvan ennenaikaiseen syntymään.

Lihavuuteen liittyvät hormonaaliset muutokset voivat johtaa kuukautiskierron häiriöihin ja lapsettomuusongelmiin. Ylipaino heikentää hedelmättömyyshoitojen tuloksia ja toisaalta riskiraskauksien vuoksi niitä ei suositella sairaalloisesti lihaville naisille.

Laihtumisen myötä hormonaaliset poikkeavuudet korjaantuvat, mahdollisuus tulla raskaaksi paranee ja raskauteen ja synnytykseen liittyvät riskit vähenevät. Raskauden mahdollisuus kasvaa laihtumisen myötä etenkin aiemmin lapsettomuudesta kärsineillä naisilla.

Naisen hedelmällinen aika on rajallinen, joten lihavuuden hoidon tulisi olla tehokasta. Sairaalloisen lihavilla potilailla lihavuusleikkaus yhdistettynä elämäntapamuutoksiin on tehokkain tapa saavuttaa pysyvä laihtumistulos.

Osion alkuunSeuraava sivu

 

Päivitetty  13.2.2020