Sopiva kylläisyys

Sopiva kylläisyys aterian jälkeen auttaa syömään sopivasti, hillitsemään nälkää ja mielitekoja.

Kylläisyyden tunne syntyy pääasiassa mahalaukun täyttymisestä riippumatta siitä, millaista ruokaa syö. Lautaselle kannattaa siis pääasiassa valita sellaisia ruokia, joiden ravintoainepitoisuus on suuri, mutta energiapitoisuus pieni. Sopivan kylläisyyden tunnistat siitä, että nälkä pysyy poissa noin 3-5 tuntia.

Eduksi ovat:

  • runsas kuitumäärä
  • runsas vesipitoisuus
  • riittävä proteiinimäärä
  • kohtuullinen rasvamäärä.

Lisää kylläisyyttä:

Valitse kasviksia, marjoja ja hedelmiä

Kun syöt runsaasti kuitu- ja vesipitoisia kasviksia, saat paljon vitamiineja ja kivennäisaineita, mutta vähän kaloreita. Silti mahalaukku täyttyy ja saavutat kylläisyyden tunteen.

Kuitua täysjyväviljoista

Täysjyväviljatuotteet ovat hyvä energian, kuidun, vitamiinien ja kivennäisaineiden lähde. Siten täysjyväviljatuotteita kannattaa suosia ruokavalinnoissa sekä arvioida niiden kokonaismäärä omaan kulutukseen ja mieltymyksiin sopivaksi. Leipä on runsaskuituinen, kun se sisältää kuitua vähintään 6 grammaa/100g. Myös riisistä ja pastasta on hyvä valita täysjyvävaihtoehto. Leipätiedotuksen sivustolla voit lukea lisää eri vilja- ja leipätuotteiden kuitupitoisuudesta.

Riittävästi proteiinia

Minkä verran päiväsi sisältää rasvattomia tai vähärasvaisia maitotuotteita, kanaa, kalaa, lihaa, kananmunaa tai palkokasveja? Painonhallintaa tukee, kun syöt näitä proteiinipitoisia ruokia lähes joka aterialla.

Juomavalinnat

Painonhallitsijan kannattaa valita janojuomaksi vettä. Ruokajuomaksi sopii rasvaton maito tai piimä. Energiapitoiset nesteet eivät tue pidempiaikaista kylläisyyttä.

Huomioi ateriarytmi ja annoskoko

Oleellista on syödä riittävän ajoissa kohtuulliseen nälän tunteeseen, jolloin on helpompi syödä rauhassa ja lopettaa, kun on sopivan ky​lläinen olo.

Päivittäisissä arjen ruokavalinnoissa apunasi ovat Sydänmerkki-tuotteet ja -reseptit.

Edellinen sivuSeuraava sivu

ruokavalio; laihduttaminen; painonhallinta; laihdutus; painonhallintatalo

Päivitetty  5.2.2020