Säännöllinen ateriarytmi

Säännöllinen syömisrytmi tukee hyvää painonhallintaa. Terveellisesti voi syödä monella tavalla. Usein parhaiten toimii ruokavalio, joka huomioi henkilökohtaiset mieltymykset ja tottumukset.

​​

Ateriarytmimalli päivätyö (Kuva: Syö Hyvää, Kuluttajaliitto)

Löydä yksilöllinen syömisrytmisi

Painonhallinnan kannalta säännöllinen, itselle sopiva ateriarytmi on keskeisessä roolissa. Energian saannin ja kulutuksen tasapainon kannalta on hyvä rytmittää syöminen säännöllisille aterioille jatkuvan napostelun sijaan. Tasaisen ateriarytmin avulla pystyt välttämään liian kovaa nälkää ja syömään sopivasti kylläiseksi. Säännöllinen syöminen pitää mielen virkeänä ja verensokerin tasaisena päivän aikana. Keho toimii silloin hyvin.

​​​​​​​

Oleellista on syödä riittävän aj​oissa kohtuulliseen nälän tunteeseen.

Säännöllinen ateriarytmi

Säännöllinen ater​iarytmi:

  • ehkäisee hallitsematonta nälkää
  • auttaa jaksamaan ja pitää mielen virkeänä
  • helpottaa syömisen hallintaa
  • helpottaa vähitellen tunnistamaan nälän ja kylläisyyden tunteita
  • vähentää tarvetta napostella
  • auttaa pitämään verensokerin tasaisena
  • sisältää yleensä aamiaisen, lounaan ja päivällisen ja tarpeen mukaan 1–2 välipalaa noin 3–5 tunnin välein nautittuna.

Huomioi vuorotyön haasteet

Ateriarytmimalli yötyö (Syö Hyvää, Kuluttajaliitto)

Vuorotyö haastaa monin tavoin perinteistä ateriarytmiä. Vuorotyötä tekevän kannattaakin panostaa aterioiden huolelliseen suunnitteluun. Jokaiseen työvuoroon (aamu, ilta, yö) kannattaa tehdä oma suunnitelmansa. On hyvä muistaa, ettei säännöllinen rytmi tarkoita syömistä aina samaan kellonaikaan vaan että löytää itselleen sopivan ateriavälin. Vuorotyötä tekevän päivä alkaa silloin, kun herätään. Kellonajasta riippumatta ensimmäinen ateria on aamiainen ja siitä lähtee päivä etenemään.

Terveyslaihdutusvalmennuksen aikana olen onnistunut pudottamaan jo useita kiloja. Painoni on tippunut jopa kesäloman aikana, kun ennen se aina nousi. Kaikki tämä vain säännöllisellä ruokarytmillä. Olen itsekin hämmästynyt.Kaikki edelliset dieetit ovat olleet verenmaku suussa suoritettuja. Nyt olen rakentamassa itselleni pysyvää painonpudotusta ja hyvää oloa.

Seuraava sivu

painonhallintatalo; ruokavalio; painonhallinta

Päivitetty  12.2.2020