Joustavaa syömistä on syödä yksittäisellä aterialla laadukkaasti ja sen verran kuin tuntuu sopivalta. Syömisen jälkeen kuuluu olla kylläinen olo niin, että nälkä pysyy poissa 3–5 tunnin ajan.
Monet asiat vaikuttavat siihen, kuinka paljon syöt kerralla, mukaan lukien se, kuinka kauan aikaa on kulunut edellisestä ateriasta. Jo ruokaa laittaessa tai ruokapöytään istuessa herkistyt ruuan näkemiselle ja tuoksulle. Syömisen määrään vaikuttavat ruuan ulkonäkö, rakenne, maku ja haju sekä syömiseen liittyvät aiemmat kokemukset ja uskomukset. Jos pelkäät syöväsi liikaa, niin todennäköisesti käy. Rauhallinen syömistilanne, syömiseen keskittyminen ja huolellinen pureskelu helpottavat kylläisyyden tunteen tunnistamista.
Unohda kiellot ja rajoitukset
Rajoitukset ja kiellot usein pitävät yllä liian vähäistä ja yksipuolista syömistä. Tällöin ruokaan liittyvät ajatukset ja mieliteot saattavat ajan myötä vain lisääntyä. Liian tiukka ruokavalion kontrolloiminen ja ehdottomuus voivat johtaa lopulta hallitsemattomaan syömiseen ja esimerkiksi rajoitetun herkun ahmimiseen. Siksi onkin tärkeää, että myös herkkuja voi nauttia hyvillä mielin ilman stressiä tai syyllisyyden tunnetta. Jollekin sopiva herkuttelun määrä on kerran viikossa, toiselle voi sopia pieni herkkuhetki useamman kerran viikossa.
Joustava suhde syömiseen vaatii hieman opettelua. Tärkeintä on huolehtia ennen kaikkea säännöllisestä, monipuolisesta ja riittävästä syömisestä.