Yleistä lihavuusleikkaustyypeistä

Lihavuusleikkauksia on olemassa erilaisia. Suomessa yleisin on mahalaukun ohitusleikkaus.

​​Lihavuusleikkauksia tehdään Suomessa julkisen terveydenhuollon puolella noin 1000 vuodessa. Yleisimmät leikkaustyypit ovat tällä hetkellä

  • mahalaukun ohitusleikkaus (Roux en Y Gastric Bypass el RYGB)
  • mahalaukun kavennusleikkaus (Sleeve Gastrectom​ia eli SG).

Mahalaukun ohitusleikkauksia on tehty 1980-luvulta lähtien, aluksi avoleikkauksina. Leikkauksen suosio kasvoi, kun kirurgia kehittyi niin, että lihavuuskirurgiaa voitiin tehdä tähystyksellä. 2000-luvulla on julkaistu seurantatutkimuksia, joissa ilmenee leikkauksen tuoma terveyshyöty ja paremmuus pelkkään konservatiiviseen hoitoon verrattuna.

Mahalaukun ohitusleikkaus kestää keskimäärin 75 minuutia ja kavennusleikkaus 30-50 minuuttia. Sairaalaan saavutaan leikkauspäivän aamuna ja kotiutuminen on voinnin mukaan ensimmäisenä leikkauksen jälkeisenä päivänä. Sairauslomaan on hyvä varata 3 viikkoa.

Muita leikkaustyyppejä ovat ruuan imeytymiseen vaikuttavat leikkaukset (long limb gastric bypass, single anastomosis gastric bypass ja duodenal switch).

Mahalaukun ohitusleikkauksen avulla on mahdollista saavuttaa pysyvä painon alenema ja parantaa tai helpottaa oheissairauksia.

Lue seuraavilta sivuilta lisää lihavuusleikkaustyypeistä.

Edellinen sivu Seuraava sivu
 

Päivitetty  15.7.2020