Yleistä lihavuusleikkaustyypeistä

Mahalaukun ohitusleikkaus (gastric bypass) on tällä hetkellä Suomessa yleisimmin käytetty leikkausmuoto. Sen tehosta pitkällä aikavälillä on paljon tutkittua tietoa.

​Lihavuusleikkauksia tehdään Suomessa julkisen terveydenhuollon puolella noin 1000 vuodessa. Yleisimmät leikkaustyypit ovat tällä hetkellä:

  • mahalaukun ohitusleikkaus (Roux en Y Gastric Bypass el RYGB)
  • mahalaukun kavennusleikkaus (Sleeve Gastrectomia eli SG).

Mahalaukun ohitusleikkauksia on tehty 1980-luvulta lähtien, aluksi avoleikkauksina. Leikkauksen suosio kasvoi, kun kirurgia kehittyi niin, että lihavuuskirurgiaa voitiin tehdä tähystyksellä. 2000-luvulla julkaistiin seurantatutkimuksia, joissa ilmeni leikkauksen tuoma terveyshyöty sekä paremmuus pelkkään konservatiiviseen hoitoon verrattuna.

Mahalaukun ohitusleikkaus kestää keskimäärin 75 min ja mahalaukun kavennusleikkaus 30-50 minuuttia.

Sairaalaan saavutaan leikkauspäivän aamuna ja kotiudutaan voinnin mukaan ensimmäisenä leikkauksen jälkeisenä päivänä.

Sairauslomaan on hyvä varata ​3 viikkoa.

Muita leikkaustyyppejä ovat ruuan imeytymiseen vaikuttavat leikkaukset (long limb gastric bypass, single anastomosis gastric bypass ja duodenal switch).

Mahalaukun ohitusleikkauksen avulla on mahdollista saavuttaa pysyvä painon alenema sekä parantaa tai helpottaa oheissairauksia.

Lue seuraavilta sivuilta lisää lihavuusleikkaustyypeistä.

Edellinen sivuSeuraava sivu

 

Päivitetty  18.2.2020