Lääkitysmuutokset ennen lihavuusleikkausta

Keskustele lääkärisi kanssa, tarvitseeko lääkitykseesi tehdä muutoksia ennen leikkausta.

Tulehduskipulääkkeet (NSAID = non-steroidal anti-inflammatory drug) aiheuttavat mahalaukun ja pohjukaissuolen limakalvon vaurioita ja jopa vuotavan mahahaavan tai puhkeaman. Nämä tilat todetaan ja hoidetaan mahalaukun tähystystutkimuksella. Mahalaukun ohitusleikkauksen jälkeen tähystämällä ei enää päästä näkemään tai hoitamaan näitä tiloja.

Jos sinulla on sairaus, johon tarvitset tulehduskipulääkkeitä, eikä korvaavia kipulääkkeitä voi käyttää tai niistä ei ole riittävästi apua, suositellaan ohitusleikkauksen sijaan mahalaukun kavennusleikkausta.

Tulehduskipulääkkeet on hyvä tauottaa noin kuukausi ennen lihavuusleikkausta, jotta mahalaukun limakalvo ehtii parantua. Jos käyttö on ollut säännöllistä, suositellaan mahalaukun tähystystutkimusta ennen leikkausta, jotta mahdollinen mahahaava voidaan todeta ja hoitaa.

Lihasta rentouttavista kipulääkkeistä titsanidiinin (esim. Sirdalud) ja orfenadriinin (mm. Norflex) käytölle ei tiedetä olevan estettä lihavuusleikkauksen jälkeen.

Huomioi seuraavat lääkityksen muutokset ennen lihavuusleikkausta:

Tauota nämä tavallisimmat tulehduskipulääkkeet

  • ibuprofeiini (esim. Burana)
  • ketoprofeeni (esim. Ketorin)
  • naprokseeni (esim. Naproxen)
  • diklofenaakki (esim. Voltaren, Motifen)
  • indometasiini (esim. Indometin)
  • ketorolaakki (esim. Toradol)
  • tolfenaamihappo (esim. Clotam)
  • koksibit (esim. Celebra)
  • asetyylisalisyylihappo (esim. Aspirin)

Sallittuja, vatsaystävällisempiä kipulääkkeitä

Parasetamoli (esim. Panadol) ja Litalgin​.

Vahvemmista kipulääkkeistä mm. kodeiini (esim. Panacod) ja tramadoli (esim. Tramal).

COX-2-selektiiviset särkylääkkeet aiheuttavat vähemmän haittavaikutuksia mahasuolikanavaan (esim etodolaakki, meloksikaami, selekoksibi, rofekoksibi, etorikoksibi, valdekoksibi ja lumirakoksibi). Näiden lääkkeiden turvallisuudesta mahalaukun ohituksen jälkeen ei kuitenkaan ole tarkkaa tietoa. Suosittelemme näiden käyttöä vain lyhyinä jaksoina ja mielellään happosalpaajan suojassa.

Lopeta Omega-3 -valmisteiden käyttö

Omega-3 -valmisteet häiritsevät veren hyytymistä estävien verihiutaleiden toimintaa eli lisäävät verenvuotoriskiä leikkauksissa. Tällaisten valmisteiden käyttö tulee lopettaa noin kuukausi ennen leikkausta.

Edellinen sivu Seuraava sivu

Päivitetty  10.11.2020

Kyllä