Lääkitysmuutokset ennen lihavuusleikkausta

Keskustele lääkärisi kanssa, tarvitseeko lääkitykseesi tehdä muutoksia ennen leikkausta.

Tulehduskipulääkkeet (non-steroidal anti-inflammatory drug = NSAID) aiheuttavat mahalaukun ja pohjukaissuolen limakalvon vaurioita ja jopa vuotavan mahahaavan tai puhkeaman. Nämä tilat todetaan ja hoidetaan mahalaukun tähystystutkimuksella. Mahalaukun ohitusleikkauksen jälkeen tähystämällä ei päästä enää näkemään tai hoitamaan näitä alueita.

Lihasta rentouttavista kipulääkkeistä titsanidiinin (esim. Sirdalud) ja orfenadriinin (mm. Norflex) käytölle ei ole tiedossa estettä lihavuusleikkauksen jälkeen.

Jos sinulla on jokin sairaus, johon tarvitset tulehduskipulääkkeitä, eikä korvaavia kipulääkkeitä voi käyttää tai niistä ei ole riittävästi apua, suosittelemme mahalaukun kavenn​usleikkausta ohitusleikkauksen sijaan.

Tulehduskipulääkkeet on hyvä tauottaa noin kuukausi ennen lihavuusleikkausta, jotta mahalaukun limakalvo ehtii parantua. Jos käyttö on ollut säännöllistä, suositellaan mahalaukun tähystystutkimusta ennen leikkausta, jotta mahdollinen mahahaava voidaan todeta ja hoitaa.

Ota huomioon muutokset ennen lihavuusleikkausta

Tavallisimmat tulehduskipulääkkeet

  • ibuprofeiini (esim. Burana)
  • ketoprofeeni (esim. Ketorin)
  • naprokseeni (esim. Naproxen)
  • diklofenaakki (esim. Voltaren, Motifen)
  • indometasiini (esim. Indometin)
  • ketorolaakki (esim. Toradol)
  • tolfenaamihappo (esim. Clotam)
  • koksibit (esim. Celebra)
  • asetyylisalisyylihappo (esim. Aspirin)

Sallittuja, vatsaystävällisempiä kipulääkkeitä

Parasetamoli (esim. Panadol) ja Litalgin.

Vahvemmista kipulääkkeistä mm. kodeiini (esim. Panacod) ja tramadoli (esim. Tramal).

COX-2 selektiiviset särkylääkkeet aiheuttavat vähemmän haittavaikutuksia mahasuolikanavaan (esim etodolaakki, meloksikaami, selekoksibi, rofekoksibi, etorikoksibi, valdekoksibi ja lumirakoksibi). Niiden turvallisuudesta ei ole tarkkaa tietoa mahalaukun ohituksen jälkeen. Suosittelemme näiden käyttöä vain lyhyinä jaksoina ja mielellään happosalpaajan suojassa.

Lopeta Omega-3 -valmisteiden käyttö

Omega-3-valmisteet häiritsevät veren hyytymistä estävien verihiutaleiden toimintaa eli lisäävät verenvuotoriskiä leikkauksissa. Tällaisten valmisteiden käyttö tulee lopettaa noin kuukausi ennen leikkausta.

Edellinen sivuSeuraava sivu

 

Päivitetty  13.2.2020