Ruokavalio lihavuusleikkauksen jälkeen

​​​

Lihavuusleikkaus auttaa rajoittamaan syödyn ruoan määrää ja ohjaa painonhallintaa tukeviin syömistottumuksiin.

Lihavuusleikkaus ohjaa muuttamaan pysyvästi

  • ruoka-annosten kokoa
  • syömisnopeutta
  • ateriarytmiä
  • ruokavalion laatua.

Pysyvän painonlaskun saavuttamiseksi ja ravitsem​usongelmien välttämiseksi on erittäin tärkeää noudattaa leikkauksen jälkeisiä ruokavalio-ohjeita.

Leikkauksen jälkeen nautitaan aluksi ensimmäisen kuukauden aikana vaiheittain nestemäistä, pehmeää ja sosemaista ruokaa.

Kuukausi leikkauksen jälkeen voidaan yleensä siirtyä vähitellen syömään normaalirakenteista ruokaa huomioiden alle kootut asiat.

1. Ravinnon määrä

Leikkauksen jälkeen voi syödä kerralla huomattavasti vähemmän kuin ennen - aluksi vain 0,5 dl ja jatkossakin (vuosien kuluttua) enintään noin 2 dl kerralla. Lautasissa ja muissa astioissa kannattaakin siirtyä käyttämään pienempiä astioita, esimerkiksi tee-/leipälautasia.

Pienennettyyn mahalaukkuun ei mahdu ruokaa ja juomaa yhtä aikaa, joten juomat tulee nauttia pääasiassa aterioiden välissä.

Nesteen tarve säilyy kuitenkin entisellään leikkauksen jälkeenkin, joten riittävästä nesteen saannista on tärkeää huolehtia esimerkiksi pitämällä juomapulloa mukana.

2. Syömisnopeus

Leikkauksen jälkeen tulee syödä ja juoda kiireettömästi. Aterioinnille tulee varata aikaa vähintään 20-30 minuuttia. Ruoan huolellinen pureskelu ehkäisee kipuja, oksentelua ja suolen tukkeutumisriskiä sekä ruoansulatusvaivoja.

Sitkeää lihaa sekä ruokia, jotka sisältävät esimerkiksi kokonaisia siemeniä tai jyviä, kasvisten, hedelmien ja marjojen sitkeitä tai kovia kuoria, kalvoja tai pitkiä kuituja täytyy pureskella erityisen huolellisesti. Hampaat kannattaa siis pitää kunnossa. Jotkin edellä mainituista ruoka-aineista saattavat yksilökohtaisesti tuntua hankalalta syödä huolellisesta pureskelusta huolimatta, jolloin niitä on syytä välttää tai syödä harkiten.

Huonosti pureskeltu tai pureskelematon ruoka voi tukkia suolen ja liian nopea syöminen tai juominen aiheuttaa syömispulmia, kuten pahoinvointia, kipua tai oksentelemista.

3. Ateriarytmi

Ravintoaineiden tarve säilyy ennallaan leikkauksen jälkeen ja siksi on tärkeää syödä useita pieniä aterioita päivässä, jotta päivän aikana olisi mahdollista saada riittävästi ravinto- ja hivenaineita. Sopiva ateriaväli on yleensä noin 2-3 tuntia ja käytännössä tämä tarkoittaa noin 6-8 ateriakertaa päivässä. Heti leikkauksen jälkeen ateriarytmi voi olla vielä tiheämpi.

Liian pitkät ateriavälit ja harva ateriarytmi voi aiheuttaa huimausta ja heikotuksen tunnetta sekä& johtaa nestehukkaan ja lisätä vajaaravitsemuksen riskiä. Liian pitkät ateriavälit saattavat lisätä myös vaaraa ahmia ja hankaloittaa syömisen hallintaa, jos nälkä ehtii kasvaa liian suureksi.

Huom! Tiheä syöminen ja juominen altistavat hampaat myös useammin happohyökkäykselle.

4. Ravinnon laatu

Koska ruoka-annokset ovat leikkauksen jälkeen pieniä, terveellinen ja täysipainoinen ruokavalio on erityisen tärkeää, jotta vältytään puutteelliselta ravitsemukselta ja laihtuminen tapahtuu turvallisesti.

Leikkauksen jälkeen tulee valita ravintosisällöltään rikkaita ruokia ja syödä monipuolisesti runsaskuituisia viljatuotteita, proteiinipitoisia vähärasvaisia maitotuotteita, lihaa, kanaa ja kalaa sekä kasviksia, hedelmiä, marjoja ja pehmeitä kasvirasvoja.

Rasvaisia ja runsassokerisia ruokia ja –juomia sekä alkoholipitoisia juomia tulee välttää, koska ne sisältävät paljon energiaa, mutta vain vähän ravintoaineita. Sokeripitoiset juomat ja ruoat voivat myös aiheuttaa dumping-oireita, esimerkiksi ruokailun jälkeistä huonoa oloa, heikotusta ja sydämen tykytystä.

Nestemäiset maitotaloustuotteet ovat hyviä, proteiinipitoisia ja helposti nautittavia välipaloja. Vesi on paras janojuoma.

Hiilihapolliset juomat eivät välttämättä sovi leikkauksen jälkeen.

5. Ravintolisät

Ravinnon määrän pienentyessä ja ravinnon imeytymisen heikentyessä etenkin mahalaukun ohitusleikkaus voi altistaa myöhemmin vitamiini- ja hivenainepuutoksille.

Lihavuusleikatun potilaan tuleekin käyttää määrättyjä ravintolisiä koko loppuelämänsä.

Heti leikkauksen jälkeen aloitetaan kalsium- ja D-vitamiinivalmisteiden sekä monivitamiini- ja B12-vitamiinivalmisteiden käyttö.

Potilaan vitamiini- ja hivenainetasoja, proteiinin saantia ja hemoglobiinia seurataan leikkauksen jälkeen vuosittaisten verikoekontrolleiden avulla ja muita ravintolisiä käytetään jatkossa tarvittaessa erillisen ohjeen mukaan.

Yleensä paino laskee nopeasti ensimmäisen puolen vuoden aikana leikkauksesta, mutta 1-2 vuoden kuluttua paino saattaa kääntyä taas nousuun. Siksi on tärkeää oppia noudattamaan pysyvästi terveellisiä ja painonhallintaa tukevia ruokailutottumuksia, liikkua riittävästi ja seurata painoa.

Uudenlaisten syömis- ja juomistottumusten omaksuminen vie aikaa, minkä vuoksi valmistautuminen tuleviin muutoksiin on syytä aloittaa jo ennen leikkausta.

Kokeile nyt käytännössä, miltä tuntuu syödä kuin lihavuusleikattu seuraavan harjoituksen avulla seuraavalla sivulla.

Oletko menossa lihavuusleikkaukseen?

Saat tarkemmat ruokavaliovinkit ravitsemusterapeutiltasi ja Lihavuusleik​kausvalmennuksesta.

Edellinen sivuSeuraava sivu

Päivitetty  20.2.2020