Plastiikkakirurgiset toimenpiteet lihavuusleikkauksen jälkeen HUS-alueella

Laihtumisen jälkeisiä ihomuutoksia korjataan postbariatrisella kirurgialla.

​​​

Plastiikkakirurgiset postbariatriset toimenpiteet HUS- alueella

Ihmisen lihoessa iho venyy ja merkittävän laihtumisen jälkeen iho ei aina jaksa palautua. Jos laihdutuksen aiheuttamat ihopoimut aiheuttavat toiminnallisen tai terveydellisen haitan, voidaan korjausta harkita julkisen terveydenhuollon piirissä. Ihopoimujen koko ja haitta vaihtelevat suuresti yksilöittäin lähes huomaamattomasta löysyydestä suuriin elämää päivittäin hankaloittaviin ihopoimuihin.

Laihtumisen jälkeisiä ihopoimuja muodostuu tyypillisesti alavatsalle, rintoihin, olkavarsiin ja sisäreisiin. Lisäksi joillain todetaan haittaavat ihopoimut kyljissä tai pakaran seudulla. Ihopoimuja voi myös tulla kasvojen ja kaulan alueella, mutta useimmilla potilailla kasvojen muutokset eivät ole merkittäviä.

Tyypillisin julkisen terveydenhuollon piirissä korjattava ihopoimu on alavatsan tai alavartalon roikkuva iho. Rintojen, olkavarsien ja sisäreisien ihopoimujen korjauksia harkitaan julkisessa terveydenhuollossa vain erityistapauksissa.

Milloin voin päästä leikkaukseen?

Leikkauspäätöksen tekee aina hoitava plastiikkakirurgi yhdessä potilaan kanssa. Lähete plastiikkakirurgin arvioon voidaan tehdä aikaisintaan 1,5-2 vuoden kuluttua lihavuusleikkauksesta.

Postbariatriset leikkaukset luokitellaan ei-kiireellisiksi toimenpiteiksi ja jonotusaika leikkaukseen on yleensä jonoon asettamisesta noin kuusi kuukautta.

Mikäli tarvitaan/suunnitellaan useampia leikkauksia, saatetaan ne tehdä vaiheittain, sillä kaikkea ei välttämättä voida korjata yhdellä leikkauksella.

Vaatimukset postbariatriseen kirurgiaan

  • painoindeksin (BMI) tulee olla 30 kg/m2 tai alle
  • painon tulee olla vakiintunut vähintään vuodeksi
  • potilaan ravitsemustilan on oltava kunnossa
  • potilaalla ei saa olla hoitamaton raudanpuute anemia
  • potilas ei saa tupakoida
  • Merkittävät perussairaudet saattavat olla este plastiikkakirurgiselle toimenpiteelle

Plastiikkakirurgi tavataan arviokäynnin jälkeen toisen kerran noin 2 viikkoa ennen leikkausta, jolloin tarkistetaan, ettei paino ole noussut yli sallitun rajan eikä potilas tupakoi eikä hänellä todeta raudanpuute anemiaa. Jos todetaan painon nousu BMI yli 30 tai potilas tupakoi leikkaus perutaan. Jos raudanpuute anemia todetaan, leikkausta siirretään, kunnes anemia on korjaantunut

Ihopoimujen korjausleikkauksiin liittyy aina komplikaatioriskejä

Vartalonmuokkausleikkaukseen liittyvät tavalliset kirurgiset komplikaatioriskit, kuten leikkauksenjälkeinen verenvuoto, haavan aukeaminen, syvä haava tulehdus, joka vaatii suonensisäisen antibioottihoidon ja kudosnesteen kertyminen haava alueelle. Haavanreunojen ja rasvakudoksen verenkiertohäiriöt voivat johtaa haavan hidastuneen paranemiseen. Myöhäiskomplikaatioina arven liikakasvu ja arven leviäminen ovat mahdollisia. Haavan paranemiseen liittyy normaalisti erilaisia kiputuntemuksia ja ne korjautuvat ajan myötä. Ihotunto voi olla alentunut usean viikon ajan tai se voi olla kosketusarka. Haavan seudussa voi tuntua kutinaa erityisesti myöhäisessä paranemisvaiheessa.

Lue vatsan tai alavartalon korjausleikkauksesta tarkemmin seuraavassa haitarissa.

Vatsan/alavartalon korjausleikkaus (abdominoplastia, beltlipectomia/bodylift)

Alavatsan alueen haittaavat ihopoimut poistetaan vartalon muovausleikkauksessa, jota kutsutaan abdominoplastiaksi. Leikkaus tehdään nukutuksessa ja ylimääräinen ihopoimu leikataan pois ja alue muotoillaan uudelleen normaalia kehon muotoa vastaamaan. Jos ennen leikkausta on todettu vatsalihasten erkanema, se korjataan samassa leikkauksessa, jolloin lihakset ommellaan oikeaan asemaan. Alavatsalle jää koko vatsan levyinen arpi ja toinen arpi on navan ympärillä. Sairaalahoito kestää tyypillisesti 1 vuorokauden ja sairausloman tarve on 4-6 viikkoa ammatista riippuen.

Mikäli alavatsan ihopoimu jatkuu merkittävästi myös selän puolelle, saattaa korjaus edellyttää leikkausarven ulottamista donitsimaisesti alavartalon ympäri (beltlipectomia). Toipuminen ja sairausloma ovat samat, kuten yllä. Sairaalahoito kestää tyypillisesti noin 1 vuorokauden ja sairausloman tarve on noin 6 viikkoa ammatista riippuen.

Edellinen sivuSeuraava sivu

 

Päivitetty  17.2.2020