Plastiikkakirurgiset toimenpiteet lihavuusleikkauksen jälkeen HUS-alueella

Laihtumisen jälkeisiä ihomuutoksia korjataan postbariatrisella kirurgialla.

​​​​

Plastiikkakirurgiset postbariatriset toimenpiteet HUS-alueella

Kun ihminen lihoo, iho venyy. Merkittävän laihtumisen jälkeen iho ei aina jaksa palautua. Jos laihdutuksen aiheuttamat ihopoimut aiheuttavat toiminnallisen tai terveydellisen haitan, voidaan harkita niiden korjaamista julkisen terveydenhuollon piirissä. Ihopoimujen koko ja haitta vaihtelevat suuresti yksilöittäin lähes huomaamattomasta löysyydestä suuriin ja elämää päivittäin hankaloittaviin ihopoimuihin.

Ihopoimuja muodostuu tyypillisesti alavatsalle, rintoihin, olkavarsiin ja sisäreisiin. Lisäksi joillain todetaan haittaavat ihopoimut kyljissä tai pakaran seudulla. Ihopoimuja voi tulla myös kasvojen ja kaulan alueelle, mutta useimmilla potilailla kasvojen muutokset eivät ole merkittäviä.

Tyypillisin julkisen terveydenhuollon piirissä korjattava ihopoimu on alavatsan tai alavartalon roikkuva iho. Rintojen, olkavarsien ja sisäreisien ihopoimujen korjauksia harkitaan julkisessa terveydenhuollossa vain erityistapauksissa.

Milloin voin päästä ihopoimujen leikkaukseen?

Leikkauspäätöksen tekee aina hoitava plastiikkakirurgi yhdessä potilaan kanssa. Lähete plastiikkakirurgin arvioon voidaan tehdä aikaisintaan 1,5-2 vuoden kuluttua lihavuusleikkauksesta.

Postbariatriset leikkaukset luokitellaan ei-kiireellisiksi toimenpiteiksi ja jonotusaika leikkaukseen on yleensä jonoon asettamisesta noin kuusi kuukautta.

Mikäli tarvitaan tai suunnitellaan useampia leikkauksia, saatetaan ne tehdä vaiheittain, sillä kaikkea ei välttämättä voida korjata yhdellä leikkauksella.

Vaatimukset postbariatriseen kirurgiaan

  • painoindeksin (BMI) tulee olla 30 kg/m2 tai alle
  • painon tulee olla vakiintunut vähintään vuodeksi
  • potilaan ravitsemustilan on oltava kunnossa
  • potilaalla ei saa olla hoitamatonta raudanpuuteanemiaa​
  • potilas ei saa tupakoida
  • merkittävät perussairaudet saattavat olla este plastiikkakirurgiselle toimenpiteelle.

Plastiikkakirurgi tavataan arviokäynnin jälkeen toisen kerran noin 2 viikkoa ennen leikkausta. Tällöin tarkistetaan, ettei paino ole noussut yli sallitun rajan, potilas ei tupakoi eikä hänellä todeta raudanpuuteanemiaa. Jos todetaan, että BMI on noussut yli 30 tai potilas tupakoi, leikkaus perutaan. Jos todetaan raudanpuuteanemia, leikkausta siirretään, kunnes anemia on korjaantunut

Ihopoimujen korjausleikkauksiin liittyy aina komplikaatioriskejä

Vartalonmuokkausleikkaukseen liittyy tavallisia kirurgisia komplikaatioriskejä, kuten leikkauksen jälkeinen verenvuoto, haavan aukeaminen, syvä haavatulehdus, joka vaatii suonensisäisen antibioottihoidon ja kudosnesteen kertyminen haava-alueelle. Haavan reunojen ja rasvakudoksen verenkiertohäiriöt voivat johtaa haavan hidastuneeseen paranemiseen. Mahdollisia myöhäiskomplikaatioita ovat arven liikakasvu ja arven leviäminen. ​

Haavan paranemiseen liittyy normaalisti erilaisia kiputuntemuksia, jotka korjautuvat ajan myötä. Ihotunto voi olla alentunut usean viikon ajan tai se voi olla kosketusarka. Haavan seudulla voi tuntua kutinaa erityisesti myöhäisessä paranemisvaiheessa.

Lue vatsan tai alavartalon korjausleikkauksesta tarkemmin seuraavassa haitarissa.

Vatsan/alavartalon korjausleikkaus (abdominoplastia, beltlipectomia/bodylift)

Alavatsan alueen haittaavat ihopoimut poistetaan vartalon muovausleikkauksessa, jota kutsutaan abdominoplastiaksi. Leikkauksessa ylimääräinen ihopoimu leikataan pois ja alue muotoillaan uudelleen vastaamaan normaalia kehon muotoa. Leikkaus tehdään nukutuksessa.​​ 

Jos ennen leikkausta on todettu vatsalihasten erkanema, se korjataan samassa leikkauksessa ompelemalla lihakset oikeaan asemaan. Alavatsalle jää koko vatsan levyinen arpi ja toinen arpi on navan ympärillä. Sairaalahoito kestää tyypillisesti yhden vuorokauden ja sairausloman tarve on 4-6 viikkoa ammatista riippuen.

Jos alavatsan ihopoimu jatkuu merkittävästi myös selän puolelle, saattaa korjaus edellyttää leikkausarven ulottamista donitsimaisesti alavartalon ympäri (beltlipectomia). Myös tässä tapauksessa sairaalahoito kestää yleensä vuorokauden ja sairausloma 4-6 viikkoa. 

Edellinen sivu Seuraava sivu

Päivitetty  16.7.2020

Kyllä