Lihavuusleikkauksesta toipuminen

Leikkaushaavat paranevat yleensä parissa viikossa. Riittävän hitaan syömisen ja huolellisen pureskelun opetteleminen voi viedä enemmän aikaa.

Lihavuusleikkauksesta toipuminen on yleensä nopeaa. Osastolta kotiudutaan tyypillisesti yhden yön kuluttua leikkauksesta.

Leikkauksen jälkeen potilas on sairauslomalla, jonka pituudeksi suositellaan 3 viikkoa. Sairausloman aikana potilas opettelee uudenlaisen syömis- ja juomisrytmin. Riittävän hitaan syömisen, huolellisen pureskelun ja säännöllisen ateriarytmin oppiminen vaatii aikansa. Leikkaushaavat paranevat yleensä noin parissa viikossa. ​​

Alkuvaiheessa on tärkeää, että mahdollisten leikkauskomplikaatioiden takia pääsee tarvittaessa nopeasti tutkittavaksi ja hoitoon kirurgiselle vuodeosastolle. Pitkille matkoille tai kaukomatkoille lähtöä ei suositella ennen kuin leikkauksesta on kulunut vähintään kuukausi ja uudenlaiset syömis- ja juomistottumukset alkavat sujua.

Vaikka raskaita liikuntalajeja, kuten kuntosaliharjoittelua voi jatkaa vasta 4 viikkoa leikkauksen jälkeen, on tärkeää aloittaa rauhallinen liikunta ja ulkoilu pian kotiutumisen jälkeen.

Uusi arki koittaa, kun palataan sairauslomalta takaisin töihin ja muihin arkiaskareisiin. Arkeen palatessa on tärkeää​

  • huolehtia riittävän tiheästä ja säännöllisestä ateriarytmistä
  • huolehtia rauhallisista ruokailuista
  • muistaa juoda tarpeeksi päivän aikana.
Osion alkuun Seuraava sivu

Päivitetty  10.11.2020

Kyllä