På fest

Med de här tipsen kan du förbereda dig i förväg för festtillfällen.

Fullproppade delikatessbord, olika frestelser och festliga drycker utmanar bantarna i deras beslut om en lättare kost.

Ibland kan du till och med känna dig sugen på att hoppa över festen eftersom du tror att frestelserna är för stora.

Fester och stunder då man unnar sig något gott är en del av den flexibla viktkontrollen.

Näin varaudut juhliin:

Haitarin otsikkotaso2
Tips 1. Tänk på situationen i förväg

Vad är det viktigaste på festen? Tycker du om att träffa bekanta, prata, lyssna på musik eller njuta av den goda maten? Hur kan du på festen fokusera din uppmärksamhet på dessa viktiga saker i stället för på maten och godsakerna på bordet?

Tips 2. Var flexibel Vardagliga val och återkommande vanor är alltid viktigare för kosten än en tillfällig fest. Så njut av godsakerna på festen med måtta. Ge dig själv tillåtelse att njuta i stället för att försöka stå ut genom att vägra fira.
Tips 3. Gör dig redo genom att äta ett mellanmål Ät ett hälsosamt mellanmål före du går hemifrån, så att du inte är hungrig vid festbordet.
Tips 4. Drick ett glas vatten Drick ett glas vatten innan du går till buffén. Ställ vattenglaset på bordet under hela måltiden och drick vatten i jämn takt.
Tips 5. Beundra dukningen, njut av stämningen Innan du tar upp tallriken, titta i lugn och ro på det som bjuds på festbordet. Njut av den vackra dukningen och maträtternas estetik. Medan du tittar på det bestämmer du vilka maträtter du ska ta och hur mycket.
Tips 6. Välj godsakerna du verkligen gillar Kom ihåg att du inte behöver ta av allt. Bestäm på vilka grunder du väljer vad du ska äta. Om du vill smaka på alla rätter, ta endast en liten smakbit och arrangera matbitarna fint på din tallrik.
Tips 7. Lyssna på din mättnadskänsla Smaka på maten och njut av den. Ät lugnt, tugga maten ordentligt och ta pauser mellan de olika maträtterna.

viktminskning; hälsoviktshuset; fest; hälsa; livsstilsförändring; bantning; välbefinnande; näring; viktkontroll

Kyllä

Uppdaterad  17.2.2023