Styrketräning

En god muskelstyrka spelar en viktig roll för att främja och upprätthålla funktionsförmågan.

Muskelstyrketräning hjälper till vid viktkontrollen

Musklerna kan stärkas genom regelbunden muskelstyrketräning. Muskelstyrketräningen underlättar viktkontrollen, eftersom musklerna använder mer energi än fettvävnaden. Ju mer muskelmassa du har, desto mer energi förbrukar du i vila. Ökad muskelmassa bidrar därför till att upprätthålla kroppens energibehov, som minskar när man går ner i vikt.

Muskelstyrketräning kan förhindra muskelsvikt förorsakad av viktnedgång. En god muskelstyrka hjälper dig att orka i vardagen, förbättrar din balans och minskar belastningen på dina leder. Man kan utveckla muskelstyrkan i alla åldrar, så länge man tränar regelbundet.

Haitarin otsikkotaso3
Hur kommer man i gång?

Muskelstyrketräning bör inledas med måtta, enligt din konditionsnivå och genom att lyssna på kroppen. Två träningspass per vecka är en effektiv och säker mängd för att utveckla muskelstyrka och muskelmassa. Gymträning passar nästan alla, oavsett ålder och konditionsnivå. Det lönar sig att börja träna på gymmet under handledning och enligt ett program som är skräddarsytt för dig. Träningen bör vara regelbunden och den bör mångsidigt belasta kroppens stora muskelgrupper.​

Möjligheterna i vardagen

Det finns många bra tillfällen i vardagen att träna muskelstyrkan. Den kan tränas t.ex. genom att göra ett kort muskelträningsavsnitt i samband med en promenad. Vissa vardagssysslor, t.ex. trädgårdsarbete och att gå upp för trappor, förbättrar också muskelkonditionen.

För att muskelmassan ska växa, måste du träna regelbundet. I takt med att musklerna blir starkare bör träningen också gradvis bli mer krävande.

Testa: Skogsgymnastik (Video, programmet Vuxna i rörelse, på finska)

Uppdaterad  10.2.2023

Kyllä