Minska på stillavarandet

Aktivitet i vardagen stöder effektivt viktkontrollen. Även små aktiviteter ökar energiförbrukningen. Att ta en paus från stillavarandet aktiverar kroppen positivt och hälsofördelarna ökar!

Mer rörelse i vardagen

En livsstil som baserar sig på sittande är väldigt vanlig idag. Därför måste man medvetet fokusera på att försöka minska stillavarandet och vara mer aktiv i vardagen. Om motionen inte har varit en del av ditt liv tidigare bör du börja med att vara mer aktiv i vardagen. Detta är ett skonsamt sätt att vänja musklerna och lederna vid en mer rörlig livsstil.

Du kan dela upp din veckomotion i mindre snuttar.

Pauser i stillavarandet

Försök att undvika långa perioder av stillasittande och ändra din ställning under dagen.

  • Fundera på det enklaste sättet att bryta stillavarandet. Ändrar du din ställning mellan arbetsuppgifterna? På fritiden bör du ta en paus från stillavarandet och aktivera kroppen under t.ex. reklampauser i tv:n.
  • Det är inte alltid möjligt att minska på stillasittandet. Men du kan också aktivera kroppen i sittande ställning: spänn skinkorna och lårmusklerna, böj och rotera fotlederna, vrid och sträck ryggraden och lyft och rotera dina övre extremiteter.
  • Fundera på om ett höjbart arbetsbord kunde passa dig, där du kan stå och arbeta en del av dagen. I stående position bör du sträva efter en god hållning och undvika att stå på ett ben.
  • Du kan mjuka upp din kropp med små rörelser: svinga armarna, rulla med höfterna, sträcka ut sidorna eller gå runt i rummet eller korridoren.
  • Om du tar dig till jobbet med kollektivtrafik, försök att stå en del av resan i stället för att sitta.
Extra steg i dagen med små val

Försök att öka antalet steg i din vardag.

  • Lämna bilen lite längre bort när du uträttar ärenden eller ta en längre promenadrutt när du besöker din vän.
  • Välj trapporna istället för hissen. Du kan också gå en våning och ta hissen resten av vägen. Gradvis kan du öka antalet våningar som du går. Trappgång är ett utmärkt sätt att förbättra din uthållighet och muskelstyrkan i de nedre extremiteterna.
  • Synliggör din vardagliga motion. Vid upskattning av din motionsmängd kan du uttnyttja informationen som samlas in av aktivitetsarmband och smarta enheter. Hur aktiv är du utifrån informationen? Hur skulle du kunna öka och stärka din vardagliga motion?
Video: Pausgymnastik (Finlands Ryggförbund rf, på finska)
 

Mitt arbetsrum flyttades till översta våningen. Det finns ingen hiss, så i början var det en rejäl ansträngning att ta sig upp för trapporna. Men. Jag märkte att jag hade fått en muskel i vaden som jag aldrig hade sett förut. Så musklerna utvecklas! Jag började fundera hur jag skulle kunna utnyttja ”tvångstrapporna" ännu bättre. Jag skaffade små kettlebells och började bära dem med mig upp och ner för trapporna. På grund av dem började min kropp få en rejäl boost av styrka.
viktminskning; sittande; hälsa; bantning; hälsoviktshuset; motion; välbefinnande; övervikt; viktkontroll

Kyllä

Uppdaterad  10.11.2020