Lämplig portionsstorlek

En lämplig portionsstorlek bidrar till att säkerställa ett rimligt energiintag och en tillräcklig mättnadskänsla. Tallriksmodellen är ett bra sätt att sätta ihop en mångsidig måltid.

Den fungerande tallriksmodellen

Genom att äta regelbundet och jämnt under dagen klarar du dig med mindre portioner och undviker att äta för mycket mat på en gång. Du kan minska portionsstorleken genom att välja mindre tallrikar, glas och muggar.

När du äter enligt tallriksmodellen kan du minska energimängden i din måltid och göra den hälsosam och mångsidig.

Principen för tallriksmodellen är enkel men fungerande:
  • Hälften av portionen ska innehålla grönsaker, bär och frukt som är färska, varma eller blandade i huvudrätten
  • En fjärdedel fisk, kyckling, bönor, linser, kött eller ägg
  • En fjärdedel fullkornsspannmål eller potatis.

Tallriksmodellen hjälper dig att portionera ungefär hälften av portionen med grönsaker. Principen för tallriksmodellen kan också tillämpas på soppor, mellanmål och frukost.

viktminskning; kost; bantning; hälsoviktshuset; portionsstorlek; viktkontroll

Kyllä

Uppdaterad  8.2.2023