Alkohol med måtta

Alkohol innehåller mycket energi och kan göra det svårt att genomföra livsstilsförändringar.

Alkohol har ett mycket högt energiinnehåll: ett gram alkohol innehåller sju kilokalorier energi. Alkoholhaltiga drycker (t.ex. öl, cider, long drink, vin) innehåller ofta också kolhydrater. Alkoholen kan öka din aptit och mängden mat du äter vid en måltid. Dessutom kan alkoholen väcka eller förstärka begär.

En upprepad alkoholkonsumtion kan göra det svårt att förverkliga livsstilsförändringar. Alkohol kan leda till att man glömmer bort de nya hälsosamma vanorna och rutinerna, till exempel genom att måltiderna blir oregelbundna. Då kan det vara svårt att göra matval som är förnuftiga för viktkontrollen och de personliga värderingarna.

Alkohol har många olika effekter på viktkontrollen.

Alkohol försämrar kroppens ämnesomsättning av kolhydrater och fetter och de samlas lättare upp som kroppsfett. På så sätt utsätter alkoholkonsumtionen för viktuppgång. Dessutom höjer en regelbunden alkoholkonsumtion blodtrycket.

En riklig och upprepad alkoholkonsumtion påverkar ämnesomsättningen av vitaminer och mineraler, i synnerhet genom att försämra ämnesomsättningen av vitamin A, folat, tiamin, vitamin B6, magnesium och zink.

Alkohol försämrar återhämtningen och sömnkvaliteten. När du är trött kan hungern och begären öka och det kan bli svårare att upprätthålla motionsvanor. Alkoholens effekter på viktkontrollen och på hälsan i allmänhet, är alltså många och långvariga. /p>

AUDIT-testet med tio frågor som utvecklats av Världshälsoorganisationen har visat sig vara effektivt för att identifiera en riskfylld alkoholkonsumtion. Testa och utvärdera din egen alkoholkonsumtion på Psykportens webbplats.


Uppdaterad  8.2.2023

Kyllä