Vertaisilta tukea harvinaissairaan arkeen

Vertaistuki auttaa sairauden hyväksymisessä ja sairauteen sopeutumisessa. Vertaisilta saa myös vinkkejä, jotka helpottavat arkea.

Harvinaista sairautta sairastavalle toinen harvinaissairas on usein tärkeä tietolähde ja tukija. Vertainen ymmärtää oman kokemuksensa kautta sairauteen, sen tutkimiseen ja hoitoon liittyviä kokemuksia ja tuntemuksia. Sairastuminen, tutkimustulosten odottelu sekä hoitojen läpikäynti yhdistävät vakavaan pitkäaikaissairauteen sairastuneita. Siksi vertaistukijana voi toimia myös ihminen, jolla on jokin muu sairaus kuin tuettavalla.

Vertaistukijalla on omakohtaista kokemusta sairastavana, toipuneena tai sairastuneen omaisena/läheisenä. Hän voi lisätä sairastuneen sekä hänen läheisten itseluottamusta ja rohkaista luottamaan arjesta selviytymiseen. Pidempään sairauden kanssa arkea elänyt osaa usein myös neuvoa, miten lähteä hakemaan tietoa sairauteen, josta sitä on vaikea löytää.

Koulutettua, luotettavaa vertaistukea on tarjolla monen muotoisena. Vertaistuesta kannattaa kysyä terveydenhuollon henkilöstöltä, sairaaloiden vapaaehtoisilta ja potilasjärjestöiltä.

Päivitetty  21.12.2021

Kyllä