Siirry sivun sisältöön

Immunoglobuliinit – elimistön vasta-aineet

Autoimmuunisairauksissa kehon puolustusmekanismit kääntyvät omia kudoksiaan vastaan .

Elimistön puolustusjärjestelmä eli immuunijärjestelmä suojelee elimistöä taudinaiheuttajilta. Plasmasolut ovat osa immuunijärjestelmää. Ne erittävät vasta-aineita eli immunoglobuliineja (Ig). Kunkin vasta-aineen tehtävänä on sitoutua tietynlaiseen vieraaseen rakenteeseen ja puolustaa elimistöä kyseiseltä taudinaiheuttajalta. Vasta-aineiden muodostuminen voi joskus olla elimistölle haitallista. Kohdistuessaan omaan kudokseen, aiheuttaessaan liiallisen tai liian pitkäkestoisen tulehduksen vasta-aineet voivat aiheuttaa muun muassa allergioita, autoimmuunisairauksia ja hyljintäreaktioita.

IgG on yksi viidestä vasta-aineiden päätyypeistä. IgG jakaantuu edelleen neljään toisistaan immunologisesti poikkeavaan alaluokkaan: IgG1, IgG2, IgG3 ja IgG4.

IgG4-sairaus on systeeminen sidekudoksen tulehduksellinen tila, joka liittyy nimensä mukaisesti immunoglobuliini G4:ään. Sairauden puhkeamisen syytä ei tiedetä, mutta mahdollisina laukaisevina tekijöinä pidetään infektioita ja autoimmuniteettia eli elimistön puolustusjärjestelmien kääntymistä omia kudoksia vastaan.

Päivitetty 29.6.2022