Siirry sivun sisältöön

Albinismin ilmeneminen ulkonäössä

Albinismin ilmeneminen ulkonäössä vaihtelee yksilöllisesti. Siihen vaikuttaa muun muassa albinismin muoto.

Okulokutaaniseen albinismiin liittyy yleensä tunnusomainen ulkonäkö: ihon, hiusten ja karvoituksen pigmentin vähäisyys tai puuttuminen kokonaan (hypopigmentaatio). Hypopigmentaation aste voi vaihdella paljon sairauden aiheuttaneen geenivirheen mukaan.

Ulkonäkö on erityisen hätkähdyttävä populaatioissa, joissa pigmenttiä on luontaisesti paljon (muun muassa afrikkalais- tai aasialaisperäiset ihmiset). Ihmiset, joilla on albinismi, kiinnittävät yleensä fyysisen ulkonäkönsä vuoksi huomiota. He joutuvat helposti yleisön tuijotuksen ja arvostelun kohteeksi, mutta heidän ratkaisevan tärkeä näkövammansa saattaa jäädä kokonaan huomiotta.

Silmävärve ja karsastus voivat näkökykyyn kohdistuvien vaikutusten lisäksi olla esteettisesti hankalia ja vaikeuttaa sosiaalista kanssakäymistä. Karsastuksen ja silmävärveen vuoksi ihmiset voivat kokea olonsa hankalaksi yrittäessään katsoa silmiin henkilöä, jolla on näitä oireita. Vuorovaikutus voi lisäksi vaikeutua siksi, että ihmiset, joilla on albinismi, ovat usein tietoisia muiden ihmisten vaivautuneisuudesta.

Päivitetty 12.5.2021