Siirry sivun sisältöön

Harvinaissairaan opas: Tunnetaidot

Tunneälyksi kutsutaan kykyä tunnistaa tunteita itsessä ja muissa sekä hyödyntää tunteita rakentavasti.

Negatiivisten tunteiden tarkoitus

Negatiivisilla tunteilla on ollut tarkoituksensa ihmiskunnan eloonjäämisen kannalta. Ne saavat aikaan nopeita reaktioita ja vahvaa toimintaa, jota joissakin tilanteissa myös tarvitaan. Vaikka negatiiviset tunteet tuntuvat vahvoilta ja välillä raskailtakin, ne kuitenkin laimentuvat ja muuntuvat usein yhtä nopeasti kuin ne ovat ilmaantuneetkin.

Tunteet ilmenevät fysiologisina reaktioina soluissamme ja ne tuottavat hormonaalisia reaktioita, joten niiden poistaminen ei ole mahdollista. Tunteiden ilmentymistä, niiden voimakkuutta ja vaikutusta voimme opetella kuitenkin tunnistamaan ja sitä kautta voimme vaikuttaa tunteiden aiheuttamiin reagointitapoihimme. Kun tunteiden syntyä ja niiden tarkoitusta ymmärtää, on helpompi elää niiden kanssa.

Tunnetaitojen harjoittelu

Tunteiden tunnistaminen, niiden nimeäminen ja hyväksyminen ovat tunnetaitoja. Tunnetaitoja on mahdollista kehittää, kunhan omia ja toisten tunteita tarkastelee uteliaasti ja hyväksyvästi. Erilaiset elämänvaiheet tuovat tunnetaidoille uudenlaisia tarpeita, joten tunteiden käsittely on jatkuvaa. Tunteita ei voi täysin hallita, eikä niiden syntyyn voi tahdolla vaikuttaa.

Tunneharjoituksissa tunteiden tunnistamisen, nimeämisen ja hyväksymisen jälkeen kannattaa eritellä tunteen viestejä. Huomaatko tunteen tuottamat reaktiot kehossasi? Tuleeko lämmin olo, hymyilyttääkö, kivistääkö vatsassa tai nousevatko hartiat korviin? Millaisia ajatuksia tunteet nostavat pintaan? Entä millaisia muita reaktioita tai toimintaa tunteet tuottavat?

Seuraavaksi voit pohtia, tuottaako tunne hyödyllisiä voimavaroja tai tilanteeseen sopivaa toimintaa. Tunnetta ei voi poistaa, mutta tunteen roihuun ei välttämättä tarvitse heittää uusia sytykkeitä. Tunne saattaa laimentua jo tunteen erittelyn myötä tai siihen yhdistyy uusia tunteita. Tärkeää on silloin keskittyä tutkiskeltavaan tunteeseen ja antaa muiden ajatusten jatkaa matkaa. Yhden tunteen tutkiskelun myötä huomaa tai oivaltaa yleisemminkin tunteiden ilmenemisen tapoja.

Päivitetty 2.5.2022