Siirry sivun sisältöön

Albinismia sairastavan näkövammaisen apuvälineet

Näkövammaisille tarkoitettujen muiden apuvälineiden lisäksi on otettava huomioon tarpeet, jotka johtuvat silmän taittovirheestä (kaukonäköisyys, likinäköisyys, hajataittoisuus).

Silmän taittovirheet tulee korjata mahdollisimman pienestä pitäen silmälaseilla tai kovilla piilolinsseillä, jotka suodattavat UV-valoa.

Suomessa kovien piilolinssien käyttö lapsilla on hyvin harvinaista. Tämän oppaan ranskalaisen alkuperäislähteen mukaan kovilla piilolinsseillä voidaan kuitenkin saavuttaa ihanteellinen optinen ja erinomainen hajataiton korjaus. Näöntarkkuutta voidaan korjata kovien piilolinssien jatkuvalla käytöllä jo hyvin pienillä lapsilla (jopa alle puolivuotiailla). Tämä antaa mahdollisuuden parantaa näköjärjestelmän kehitystä, sillä sen kehitys jatkuu ensimmäisten elinvuosien ajan. Optisen korjauksen on oltava mahdollisimman suuri, jotta vauvan tai lapsen näkökyky pystyy kehittymään mahdollisimman hyvin.

Päähineiden, aurinkolasien tai värjättyjen piilolinssien käytöllä voidaan helpottaa valonarkuutta ja suojata verkkokalvoa. Polarisoidut lasit ovat suositeltavia. Nämä varotoimet voivat vähentää näköjärjestelmän häiriöiden toiminnallisia vaikutuksia ja parantaa näkökykyä huomattavasti.

Silmävärveestä, karsastuksesta, fovean hypoplasiasta ja näköhermojen poikkeavasta risteämisestä johtuvia näköongelmia ei kuitenkaan voida korjata silmälaseilla tai piilolinsseillä.

Näkövammaisen apuvälineillä (suurennuslasi, digitaalinen suurennuslasi ja luku-TV) voidaan parantaa lähinäköä etenkin koulussa ja töissä. Teini-ikäiset haluavat usein olla samanlaisia kuin muut ja kieltäytyvät käyttämästä helposti havaittavia apuvälineitä. Silloin voidaan käyttää huomaamattomia, tehokkaita apuvälineitä, kuten taskuun sopivaa, valaisevaa suurennuslasia lähinäön tueksi ja monokiikaria kauas katseluun.

Päivitetty 12.5.2021