Siirry sivun sisältöön

Silmävärveen ja karsastuksen leikkaushoito albinismissa

Silmävärve heikentää näöntarkkuutta ja tekee näkemisestä hankalaa. Silmävärve voi myös olla seurausta heikosta näkökyvystä.

Henkilöt, joilla on silmävärvettä, pitävät päätään joskus epänormaalissa asennossa nähdäkseen paremmin. Tässä ns. nollapisteasennossa silmävärvettä esiintyy vähiten ja joskus se pysähtyy lähes kokonaan. Synnynnäisessä silmävärveessä kuvan liikkumista ei koeta, ellei kyseessä ole harvinainen oskillopsia. Silmävärve voi esiintyä itsenäisenä tai yhdessä karsastuksen kanssa. Hankala muotoisena se voi vaikeuttaa sosiaalista vuorovaikutusta.

Jos silmävärveeseen liittyy vaikea pään virheasento, sitä voidaan joskus hoitaa leikkaushoidolla. Näöntarkkuuteen tällainen leikkaus ei vaikuta. Leikkauksella voidaan kuitenkin ehkäistä niskavaivojen kehittymistä ja helpottaa sosiaalista vuorovaikutusta.

Karsastusta, josta aiheutuu näkemisen ongelmia (kuten kaksoiskuvia) tai sosiaalisen elämän haittaa, voidaan hoitaa leikkauksella. Leikkaushoito perustuu aina yksilölliseen harkintaan. Tavallisimmin karsastusleikkaus tehdään kouluiän kynnyksellä. Joskus karsastuksesta aiheutuu pään asennon ongelmia nuoremmillekin lapsille, jolloin leikkaus voidaan tehdä aiemmin. Myös aikuisille tehdään tarvittaessa karsastusleikkauksia.

Päivitetty 31.5.2021