Siirry sivun sisältöön

Harvinaissairauden vaikutus parisuhteeseen

Harvinainen sairaus voi vaikuttaa elämään monella tapaa. Sairauden kanssa eläminen, sairauden eri vaiheet ja hoitojaksot ovat läsnä myös parisuhteessa.

Niin iso ja tärkeä asia kuin sairaus onkin, ei sen kannata antaa olla keskipisteenä silloin, kun puhutaan parisuhteesta ja yhteisistä haaveista, toiveista ja suunnitelmista. Sen sijaan on hyvä pohtia, mikä parisuhteessa on tässä elämäntilanteessa tärkeää ja yhteisesti vaalittavaa.

Vaikka sairaus vaikuttaa ja muuttaakin arkea, olisi tärkeä ylläpitää yhteisiä hetkiä ja yhteisiä mukavia harrastuksia. Tärkeää on myös jutella yhdessä siitä, miten mahdolliset hoidot tai kivut vaikuttavat arkisten asioiden hoitamiseen ja jaksamiseen. Mistä voi sairaudesta huolimatta nauttia ja miten toisen toivoo tukevan, hellivän tai huomioivan?

Tärkeää on muistaa olla kärsivällinen, sillä sairastavan vointi voi vaihdella. Kaikki muutokset eivät ole pitkäaikaisia. Hoidot ja lääkitykset voivat vaikuttaa myös seksuaaliseen halukkuuteen, usein vaikutus on kuitenkin ohimenevää. Tästäkin on hyvä tarvittaessa keskustella hoitavan lääkärin kanssa.

Myös sairastavan on tärkeää viedä huomioita parisuhteeseen ja toisen huomioimiseen, sillä se auttaa pysymään kiinni arjessa eivätkä sairauteen liittyvät ajatukset kasva kohtuuttoman suuriksi. Rakkaan ja tärkeän läheisen huomioiminen voi olla kiittämistä, kunnioittavia ja arvostavia sanoja, silloinkin kun on kipuja tai on väsynyt.

Päivitetty 2.9.2022