Gå till sidans innehåll

Den sällsynta sjukdomens inverkan på parförhållandet

En sällsynt sjukdom kan påverka ditt liv på många sätt. Att leva med sjukdomen, de olika stadierna av sjukdomen och behandlingsperioderna är närvarande även i parförhållandet.

En hur stor och viktig sak sjukdomen än är, ska den inte få stå i centrum när man pratar om parförhållandet och gemensamma drömmar, förhoppningar och planer. I stället är det bra att reflektera över vad som är viktigt i parförhållandet i detta skede av livet och vad som är viktigt att värna om tillsammans.

Även om sjukdomen påverkar och förändrar vardagen är det viktigt med gemensamma stunder och trevliga gemensamma aktiviteter. Det är också viktigt att tillsammans tala om hur eventuella behandlingar eller smärta påverkar förmågan att klara av vardagliga uppgifter och orken. Vad kan ni njuta av trots sjukdomen och hur önskar du att din partner ska stödja, pyssla om eller uppmärksamma dig?

Det är viktigt att ha tålamod eftersom patientens tillstånd kan variera. Alla förändringar är inte långsiktiga. Behandlingar och medicineringar kan påverka också den sexuella lusten, men effekten är ofta tillfällig. Det är bra att diskutera även detta med den behandlande läkaren

Det är också viktigt att patienten uppmärksammar parförhållandet och den andra parten, eftersom det hjälper hen att hålla igång vardagen och inte låta tankarna på sjukdomen ta över för mycket. Man kan uppmärksamma en älskad och viktig person genom att tacka, att uttrycka respekt och uppskattning, även när man har ont eller är trött.

Uppdaterad 2.9.2022