Gå till sidans innehåll

Allmän information om sällsynta hudsjukdomar

Det finns för närvarande cirka 3 000 kända hudsjukdomar. Av dessa är cirka 400 sällsynta. Sällsynta hudsjukdomar orsakas vanligtvis av en genetisk defekt.

En stor del av hudsjukdomarna orsakas av en genetisk defekt, där en tydlig förändring som leder till symtom kan identifieras i en viss gen. Huden har flera lager och det lager där en cell med genetisk defekt är belägen påverkar sjukdomens uttrycksform. Den defekt som orsakar sjukdomen kan finnas i olika gener i samma lager. Till exempel när det gäller epidermolysis bullosa, som orsakar hudblåsor, finns det olika former av sjukdomar som orsakas av olika genetiska defekter.

Vid många hudsjukdomar finns symtomen inte bara i huden utan även i andra organ. Hudsymtom kan också vara en del av ett mer omfattande syndrom.

Sällsynta hudsjukdomar kan uppträda redan hos nyfödda barn och kräver då ofta en brådskande diagnos. Vissa sjukdomar ger symtom redan i barndomen, men det är först som vuxen som man inser att en förtjockning av huden på t.ex. handflator och knän är ett ärftligt tillstånd och inte bara e individuell egenskap. Diagnosen kan också fördröjas på grund av att symtomen inte förknippas med en sällsynt hudsymtom. Till exempel Nethertons syndrom, som orsakar svåra atopiska eksem, svåra allergier och hudinflammation hos barn, kan länge behandlas som normal atopi. Den spruckna huden kan vara mycket öm och den kraftigt fjällande huden kan klia och störa sömnen.

Uppdaterad 27.4.2020