En person med en ämnesomsättningsrubbning bör ta en första hjälpen-dryck om han eller hon utvecklar följande symtom:
sjukdomskänsla
illamående
kräkningar
diarré
feber över 38 grader Celsius.
Första hjälpen-drycken bör också tas om aptiten är dålig av någon annan anledning än de ovan nämnda och den dåliga aptiten hindrar normal ätning.
Beredning av en första hjälpen-dryck
För att göra en första hjälpen-dryck behöver du
vatten eller saft med cirka 10 gram kolhydrater per 100 gram
maltodextrin (det finns flera preparat på marknaden, varav Fantomalt® är det enda som ersätts av FPA)
en köks- och/eller dryckesblandare, en så kallad ”sheikker”, med en mätskala.
Tillsätt först maltodextrinpulvret i en liten mängd varm vätska och rör om. Tillsätt sedan tillräckligt med kall vätska för att få önskad mängd dryck och blanda väl. Förvara drycken i kylskåp och använd den inom 24 timmar. Om du vill kan du göra dryck för 6 eller 12 timmar åt gången.
Maltodextrin | 2 dl; räcker för 2 timmar | 2,4 liter; räcker för 24 timmar |
---|---|---|
Fantomalt® + vatten | 50 gram Fantomalt® (1 deciliter dvs. 10 Fantomalt®-måttskedar) + tillsätt vatten tills drycken är 2 deciliter | 600 gram (1,2 liter dvs. 12 deciliter) + tillsätt vatten tills drycken är 2,4 liter |
Fantomalt® + juice | 30 gram Fantomalt® (0,6 dl dvs. 6 Fantomalt®-måttskedar) + tillsätt juice tills drycken är 2 deciliter | 375 gram (7,5 deciliter) + tillsätt juice tills drycken är 2,4 liter |
Forskningsdata och riktlinjer
Det finns mycket lite forskning om behandling av mycket sällsynta sjukdomar. Riktlinjerna på den här sidan har tagits fram med hjälp av bästa tillgängliga evidensbaserade information och erfarna experter.