Gå till sidans innehåll

Vad är en normal syn?

Alla former av albinism är förknippade med avvikelser i synsystemet. Att förstå normal syn hjälper till att förstå hur albinism påverkar synen.

Ljuset kommer in i ögat genom pupillen i mitten av regnbågshinnan (iris). Regnbågshinnan kontrollerar hur mycket ljus som kommer in i ögat genom att dra ihop sig eller utvidga sig. Den visuella stimulansen börjar på näthinnan på baksidan av ögat, där bilden bildas.

Näthinnan har flera lager. Lagren med neurofibriller och näthinnans fibriller är genomskinliga. Det sensoriska cellskiktet absorberar ljus. Melanin finns normalt i näthinnans pigmentepitel. Åderhinnan innehåller blodkärl, och ögonvitan är det vita lagret över ögongloben.

All visuell information som kommer in på näthinnan överförs via synnerven till hjärnans synfält. Gula fläcken ligger i mitten av näthinnan, vid pupillen. Det finns ett lätt konkavt område i mitten av gula fläcken, ungefär 2 mm i diameter. Den här centralgropen i näthinnan (fovea) är området för skarp syn. Det finns fler ljuskänsliga celler i detta område än någon annanstans. Näthinnans synskärpa är högst i detta område (1,0).

Andra delar av näthinnan ser inte tydligt. Deras synskärpa är mycket sämre, men den perifera synen är användbar för att uppfatta utrymme och rörelse.

Uppdaterad 12.5.2021