Gå till sidans innehåll

Hjälpmedel för person med albinism och synskada

Utöver övriga hjälpmedel för synskadade måste man ta hänsyn till de behov som beror på brytningsfel i ögat (långsynthet, närsynthet, astigmatism).

Brytningsfel i ögat bör korrigeras så snart som möjligt med glasögon eller hårda kontaktlinser som filtrerar UV-ljus.

I Finland används hårda kontaktlinser mycket sällan till barn. Enligt den franska ursprungskällan till den här guiden kan dock hårda kontaktlinser ge en idealisk optisk korrigering och utmärkt korrigering av astigmatism. Synskärpan kan korrigeras genom kontinuerlig användning av hårda kontaktlinser även hos mycket små barn (till och med barn under sex månaders ålder). Detta ger möjlighet att förbättra utvecklingen av det visuella systemet som fortsätter att utvecklas under de första levnadsåren. Den optiska korrigeringen måste vara så stor som möjligt för att spädbarnets eller barnets syn ska kunna utvecklas så bra som möjligt.

Användning av huvudbonader, solglasögon eller tonade kontaktlinser kan bidra till att minska ljuskänsligheten och skydda näthinnan. Polariserade glasögon rekommenderas. Dessa försiktighetsåtgärder kan minska de funktionella effekterna av synnedsättning och avsevärt förbättra synen.

Synproblem som orsakas av nystagmus, skelning, foveal hypoplasi och onormal korsning av synnerverna kan dock inte korrigeras med glasögon eller kontaktlinser.

Synhjälpmedel (förstoringsglas, digitala förstoringsglas och läs-TV) kan förbättra synen på nära håll, särskilt i skolan och på jobbet. Tonåringar vill ofta vara som alla andra och vägrar att använda hjälpmedel som lätt syns. Då kan man använda diskreta, effektiva hjälpmedel, t.ex. ett förstoringsglas med lampa i fickformat för att stödja närseendet och ett monokulär för att se på långt håll.

Uppdaterad 12.5.2021