Gå till sidans innehåll

Undersökningar vid sällsynta epilepsier

På den här sidan hittar du väsentliga studier om diagnostisering och uppföljning av epilepsi, med länkar till sidor där du kan läsa mer om dem.

Undersökningar som är förknippade med sällsynta och svårbehandlade former av epilepsi utförs inom den specialiserade sjukvården. Neurologen planerar de undersökningar som behövs för varje patient individuellt.

De grundläggande undersökningarna för epilepsi och misstänkt epilepsi omfattar en elektroencefalografi, dvs. EEG-undersökning. I Uni-EEG-undersökningen kombineras EEG-undersökningen med en videoinspelning. Detta ger mer information om anfallssymtomen. Mer information om EEG och Uni-EEG och hur man förbereder sig för undersökningen finns på Undersökningshusets sida Elektroencefalografi, dvs. EEG. På sidan EEG-undersökning och epilepsi på samma webbplats finns information om undersökning av anfallssymtom hos barn.

Video-EEG kan vara nödvändigt, särskilt om epilepsin är sällsynt och svårbehandlad. Du får mer information om undersökningen och undersökningsförloppet i videon nedan.

För nästan alla med epilepsi görs en magnetundersökning av huvudet.. I Hälsobyns Undersökningshus hittar du information om undersökningen och hur du förbereder dig inför den.

Uppdaterad 20.4.2020