Gå till sidans innehåll

Albinism och utseendet

Hur albinismens tar sig uttryck i utseendet varierar från person till person. Detta påverkas bland annat av formen av albinism.

Okulokutan albinism är vanligtvis förknippad med ett karakteristiskt utseende: lite eller inget pigment i hud, hår och behåring (hypopigmentering). Graden av hypopigmentering kan variera mycket beroende på vilken genetisk defekt som orsakat sjukdomen.

Utseendet är särskilt slående i befolkningar där man vanligtvis har mycket pigment (t.ex. människor av afrikansk eller asiatisk härkomst). Personer med albinism har en tendens att väcka uppmärksamhet med sitt fysiska utseende. De blir ofta stirrade på och kritiserade av allmänheten, men deras avgörande synskada kan gå helt obemärkt förbi.

Förutom effekterna på synen kan nystagmus och skelning upplevas som estetiskt besvärande och försvåra social interaktion. På grund av skelning och nystagmus kan det kännas obekvämt att försöka titta in i ögonen på en person med dessa symtom. Interaktionen kan också försvåras eftersom personer med albinism ofta är medvetna om andras obehag.

Uppdaterad 12.5.2021