Motion är viktigt för barnets tillväxt, utveckling och hälsa. Motionen påverkar barnets prestationsförmåga, motoriska färdigheter, hjärt- och kärlsystem, andningsorgan, skelettets utveckling, inlärning, sociala färdigheter, självkänsla och upplevd livskvalitet.
En regelbunden motion är särskilt viktig för att förebygga hjärt- och kärlsjukdomar senare i livet. Undersökningar har visat att barn och ungdomar med hjärtsvikt ofta har onödigt dålig kondition. Dessutom korrelerar hjärtfelets svårighetsgrad inte alltid med barnens fysiska prestationsförmåga, utan det handlar snarare om motionsvanor. Motionsvanor som man tar till sig när man är barn håller ofta i sig i vuxen ålder.
Endast i fråga om ett fåtal hjärtsjukdomar måste barns och ungdomars motion begränsas, och även i dessa fall gäller begränsningarna främst kampsporter, kontaktsporter, kraftigt belastande sporter eller tävlingsidrott.
Begränsningarna kan också vara tillfälliga. Efter operationer bör äldre barn till exempel i åtta veckor avstå från motion som kraftigt belastar bröstbenet. Rörelser som bör undvikas i detta skede är bland annat armhävningar, hängande, styrketräning av musklerna i de övre extremiteterna och trampolinhoppning. Under sommaren är det också bra att beakta att säkerhetsbågar på nöjesfältens attraktioner kan orsaka stort tryck på bröstkorgen.