Gå till sidans innehåll

Albinism och solskydd

Kroppens naturliga pigment skyddar människor från solljusets skadliga effekter.

Personer med albinism är mycket känsliga för solen på grund av bristen på pigment.

Melaninpigmentet bildas i melanosomer som produceras av melanocyter. Melanocyter finns i huden, håret, näthinnan, iris och till och med i innerörat.

Om huden inte har detta naturliga skydd mot solen är de viktigaste komplikationerna vid okulokutan albinism solkeratos och basalcellscancer eller skivepitelcancer i solexponerade hudområden. Hos patienter med albinism verkar hudmelanom vara lika vanligt som hos befolkningen i allmänhet.

Om man skyddar huden från solljus från mycket ung ålder kan man förhindra att hudförändringar bildas. Det viktigaste skyddet är kläder. Användning av långärmade skjortor och långbyxor av tillräckligt ogenomskinligt tyg rekommenderas starkt för att skydda mot UV-strålning. Det finns också särskilda UV-skyddskläder med en skyddsfaktor på 50+. En bredbrättad hatt rekommenderas också.

De delar av huden som utsätts för solen (ansikte, händer osv.) bör också skyddas med solskyddsmedel med hög skyddsfaktor som ger UVA- och UVB-skydd. Krämernas rekommenderade appliceringsmängd och appliceringstäthet bör följas. Tonåringar måste lära sig att själva vidta dessa försiktighetsåtgärder. En årlig kontroll för att upptäcka hudförändringar som kan ge upphov till cancer och andra förändringar i huden rekommenderas. Risken för hudcancer skiljer sig inte från den genomsnittliga risken för befolkningen i allmänhet om dessa försiktighetsåtgärder följs.

Uppdaterad 12.5.2021