Albinism kan vara förknippad med endast ögonsymtom, men i den okulokutana formen är den också förknippad med hudsymtom. Vid albinism som ingår i syndrom har personen också medicinska problem som påverkar andra organ, t.ex. tarmar, lungor, trombocyter eller immunförsvaret.
Man skiljer mellan två former av albinism som ingår i syndrom: Hermansky-Pudlaks syndrom (HPS) och Chédiak-Higashis syndrom (CHS).
Hermansky-Pudlaks syndrom (HPS)
Vid detta syndrom är albinismen förknippad med blödningssjukdomar på grund av funktionsstörningar i trombocyterna. På grund av dem
koagulerar blodet långsammare än normalt
varar blödningar från skador längre och blödningar förekommer i allmänhet mer frekvent (t.ex. näsblod eller blödning från tandköttet)
orsakar även mindre stötar blåmärken
kan det uppstå komplikationer under operation eller förlossning på grund av blödning
bör man undvika att ta koagulationshämmande läkemedel, till exempel aspirin och antiinflammatoriska läkemedel.
I vissa fall kan en kronisk inflammation i tarmen (kolit) eller lungfibros uppstå. I mycket sällsynta fall kan njursvikt eller kardiomyopati förekomma. Antalet vita blodkroppar kan också minska (neutropeni), vilket ökar risken för infektioner.
Chédiak-Higashis syndrom (CHS)
Chédiak-Higashis syndrom är extremt sällsynt (ungefär ett fall per miljon födda barn). Liksom HPS-patienterna har de en form av albinism och en störning i blodplättarnas koagulation. Dessa symtom åtföljs av neurologiska störningar och allvarliga immunbrister. Patienterna har därför återkommande infektioner. Den enda kända behandlingen för närvarande är benmärgstransplantation, som bör göras i mycket ung ålder.