Siirry sivun sisältöön

Albinismia sairastavan ihon suojaaminen

Kehon luonnollinen pigmentti suojaa ihmisiä auringonvalon haitallisilta vaikutuksilta.

Ihmiset, joilla on albinismi, ovat pigmentin puuttumisen vuoksi hyvin herkkiä auringolle.

Melaniinipigmenttiä muodostuu melanosyyttien tuottamissa melanosomeissa. Melanosyytteja on ihossa, hiuksissa, verkkokalvon värikerroksessa, värikalvossa ja jopa sisäkorvassa.

Jos iholla ei ole tätä luonnollista suojaa aurinkoa vastaan, okulokutaanisen albinismin merkittävimpiä komplikaatioita ovat aurinkokeratoosi ja tyvisolusyöpä (karsinooma) tai okasolusyöpä (epidermoidikarsinooma) ihon auringolle altistuneilla alueilla. Potilailla, joilla on albinismi, ihomelanooma vaikuttaisi olevan yhtä yleinen kuin väestössä keskimäärin.

Ihon suojaaminen auringonvalolta hyvin pienestä pitäen voi estää iholeesioiden muodostumista. Tärkein suojautumiskeino on vaatetus. Riittävän peittävästä kankaasta tehtyjen pitkähihaisten paitojen ja pitkien housujen käyttö UV-säteilyltä suojautumiseen on erittäin suositeltavaa. Saatavana on myös erityisiä UV-suojavaatteita, joiden suoja vastaa suojakerrointa 50+. Lisäksi suositellaan leveälieristä hattua.

Ihon auringolle altistuvat alueet (kasvot, kädet jne.) on lisäksi suojeltava UVA- ja UVB-suojan tarjoavilla aurinkorasvoilla, joilla on korkea suojakerroin. Rasvojen suositeltuja käyttömääriä ja levitystiheyksiä on noudatettava. Teini-ikäisten nuorten on opeteltava huolehtimaan näistä varotoimista itse. Vuosittainen lääkärintarkastus ihon syövän esiasteiden ja syöpämuutosten varalta on suositeltavaa. Ihosyövän riski ei poikkea väestön keskimääräisestä riskistä, jos näitä varotoimia noudatetaan.

Päivitetty 12.5.2021