Vertaistukeen kuuluu tiedon jakamista ja saamista, mutta myös kuvauksia kokemuksista ja tunteista. Toisten kokemusten kuuleminen voi auttaa huomattavasti sopeutumisessa uuteen tilanteeseen. Vertaistuesta on hyvä keskustella myös hoitavan tahon kanssa. Hyvässä vertaistuessa toteutuvat hyvän kuuntelun ominaisuudet, vastavuoroisuus, arvostava kohtaaminen ja tasa-arvoisuus. Vertaistuki voi löytyä pitkän matkan päästä, ehkäpä jopa ulkomailta, mutta yhteydenpitoa helpottavat etäyhteydet sekä erilaiset verkkopalvelut.
Etsi joku, joka kuuntelee. Sen ei tarvitse olla psykologi tai pappi.
Jos et ole tottunut puhumaan henkilökohtaisista asioistasi tai tunteistasi, pyri kuitenkin tässä erityisessä tilanteessa puhumaan. Tunteiden, ajatusten ja tapahtumien pidättely voivat tuoda lisäpaineita jatkossa.
Hyvä kuuntelija kunnioittaa sinua, on läsnä ja on kiinnostunut sinusta. Hän kysyy avoimia kysymyksiä, eikä pyri antamaan neuvoja. Hän auttaa sinua avautumaan, kertomaan tarinaasi, tunnistamaan ja ymmärtämään tunteitasi. Hänelle voit kertoa mitä tahansa, myös sellaisia tunteita, jotka herättävät syyllisyyttä tai häpeää. Hän ei tarjoa liian nopeasti tai herkästi ratkaisuja, tunteiden järkeistämistä tai lohdutusta.
Tee harjoituksia seuraavalla sivulla.