Siirry sivun sisältöön

Yleistietoa harvinaisista sydänsairauksista

Sydämen rakennepoikkeavuudet, sydänlihassairaudet eli kardiomyopatiat ja osa rytmihäiriöistä ovat harvinaisia sydänsairauksia.

Synnynnäiset sydänviat katsotaan harvinaissairauksiksi. Suomessa syntyy vuosittain noin 550 synnynnäistä eli kongenitaalista sydänvikaa sairastavaa lasta. Sydämen rakennepoikkeavuus on yleisin synnynnäinen yksittäisen elimen rakenteellinen vika. Useimmiten sydänvian syytä ei saada selvitettyä.

Synnynnäiset rakenteelliset sydänviat jaotellaan oikovirtausvikoihin, ahtaumavikoihin ja monimutkaisiin vikoihin, joissa lapselta voi puuttua esimerkiksi toinen sydämen kammioista tai sydänläppä.

Synnynnäiseen sydänvikaan ei yleensä liity muiden elinten rakennepoikkeavuuksia. Se voi kuitenkin olla osa jotain laajempaa oireyhtymää, sillä monissa oireyhtymissä yhtenä mahdollisena oireena on jokin tietty rakenteellinen sydänvika.

Suomessa lasten sydänvikojen hoito on maailman huippuluokkaa. Useimpien synnynnäisten sydänvikojen ennuste on hyvä. Valtaosa synnynnäisen sydänvian takia leikatuista tarvitsee kuitenkin säännöllistä seurantaa läpi elämän. Heillä on aikuisena tavallista enemmän pitkäaikaissairastavuutta. Osa sydänvioista saattaa parantua kokonaan spontaanisti. Joskus vika on niin lievä, ettei se aiheuta minkäänlaista sydämen kuormitusta eikä sitä siten tarvitse korjata.

Päivitetty 6.5.2020