Siirry sivun sisältöön

Harvinaissairaan opas: Käsittelyvaihe

Käsittelyvaiheessa alkaa jo ymmärtämään, mitä on tapahtunut.

Käsittelyyn kuuluu usein menneiden muistelu, nykyhetken ja menneisyyden vertailu sekä suru muuttuneesta tilanteesta tai sairauden tuottamista luopumisen tunteista. Mieliala saattaa olla ärtynyt ja voi haluta viettää aikaa yksin. Pikkuhiljaa alkaa olemaan kuitenkin valmis kohtaamaan sairauden ulottuvuuksia ja muuttunutta elämäntilannetta.

Hyvät ja vaikeat päivät.

Käsittelyvaiheen aikana keskittymiskyky saattaa olla huono, muisti voi pätkiä ja tulevaisuutta on vaikea ajatella. Käsittelyvaiheessa saattaa jo haluta lisätietoa sairaudestaan ja sen hoitomahdollisuuksista. Saattaa huomata, ettei muistakaan lääkärin vastaanotolla puhuttua tai on epävarma saamistaan ohjeista. Lääkäriin tai klinikalle voi olla yhteydessä ja pyytää ohjeet uudelleen kirjallisena.

Käsittelyvaiheessa ihminen tiedostaa kriisin aiheuttamat muutokset ja alkaa usein pohtimaan omaa identiteettiään, vakaumuksiaan ja uskomuksiaan. Ajatukset alkavat liikkua muissakin asioissa kuin tapahtuneessa, mutta tulevaisuutta ei vielä jaksa pohtia. Ihminen kuitenkin valmistautuu suuntautumaan jälleen tulevaisuutta kohti.

Päivitetty 2.5.2022