Siirry sivun sisältöön

Dilatoiva kardiomyopatia

6.11.2019


Dilatoiva kardiomyopatia (DCM) on sydänlihaksen sairaus. Dilatoivassa kardiomyopatiassa sydämen vasen kammio (tai joskus molemmat kammiot) laajentuvat (dilatoituvat). Jos näin käy, sydän ei enää pysty pumppaamaan verta tehokkaasti elimistöön ja keuhkoihin. Tämä voi johtaa nesteen kertymiseen keuhkoihin, nilkkoihin, vatsaan ja muihin elimiin sekä hengästymisen tunteeseen. Nämä oireet yhdessä ovat sydämen vajaatoiminnan merkkejä. Useimmiten dilatoiva kardiomyopatia kehittyy hitaasti, joten sydämen tila voi olla jo varsin huono, ennen kuin diagnoosiin päästään. Joissakin tapauksissa voi olla myös hiippaläpän vuotoa, jolloin osa verestä virtaa mitraaliläpän läpi väärään suuntaan eli vasemmasta kammiosta vasempaan eteiseen.

Eurooppalainen harvinaisten sydänsairauksien verkosto (ERN GUARD-Heart) on tuottanut sairaudesta potilaille suunnatun kattavan oppaan. Oppaassa kerrotaan muun muassa sairauden oireista, hoidosta, diagnosoinnista sekä perinnöllisyydestä ja esiintyvyydestä.

Voit lukea potilasoppaan verkoston viralliselta sivustolta suomeksi:

ERN GUARD-Heart:in Tietoa potilaalle: Dilatoiva kardiomyopatia -oppaassa kerrotaan lyhyesti sairauden diagnosoinnissa ja seurannassa käytettävistä tutkimuksista:

  • EKG

  • Sydämen ultraäänitutkimus (echo, sydänUÄ)

  • Sydämen magneettitutkimus (MRI)

  • Kliininen rasituskoe

  • EKG:n pitkäaikaisrekisteröinti

  • Elektrofysiologinen tutkimus (EFT)

Vika voi löytyä jo sikiökauden aikana tehtävissä ultraäänitutkimuksissa.