Mitä on vertaistuki?

Vertaiselta saa kokemustietoa ja ymmärrystä sairauden kohtaamiseen. Vertaistukija ei niinkään neuvo ja anna ohjeita, vaan kuuntelee, opastaa tiedon etsimisessä ja rohkaisee sairauteen sopeutumisessa.

​Vertaistuen merkityksestä

Harvinaisissa sairauksissa vertainen on tärkeä tietolähde ja tukija. Hän ymmärtää sairauteen, sen tutkimiseen ja hoitoon liittyviä kokemuksia ja tuntemuksia.

- Vertaiselta saa kokemustietoa ja ymmärrystä. Hän voi olla toivon tuoja ja esimerkki selviytymisestä, luonnehtii Espoon Järjestöjen Yhteisön EJY ry:n Vertaisresepti-hankkeen projektipäällikkö Anu Toija.

Hoitorumba ja sairastumisen kokemus yhdistävät kaikkia vakavasti sairastuneita ja pitkäaikaissairaita. Siksi vertaistukijana voi toimia myös ihminen, jolla on jokin muu sairaus kuin tuettavalla.

Anu Toija on tehnyt tutkielman vertaistuen merkityksestä harvinaissairaille lapsille ja heidän vanhemmilleen. Anu valmistelee myös väitöskirjaa rintasyöpään sairastuneiden vertaistuesta Jyväskylän yliopistossa.

- Tutkimustiedon perusteella vertaistuesta on hyötyä. Toisille sopivat ryhmäkeskustelut, kun taas toiset haluavat tavata vertaistukijaa kahden. Aina ei pysty jakamaan omia kokemuksiaan ryhmässä, kuuntelemaan muitten tarinoita ja olemaan tukena muille, Toija kertoo.

Internetin keskustelupalstoista voi olla hyötyä tai harmia. Vertaisresepti- hanke ja HUS kyselivät keväällä 2015 Otakantaa.fi- palvelun avulla, millaisia virtuaalisia potilastukipalveluita kaivattaisiin. Vastaajat kaipasivat nettipalstoille ylläpitäjää ja ammattilaisen tukea.

- Avoimella palstalla ei voi tietää, kuka vastaa ja millä motiivilla. Ammattilainen palvelun ylläpitäjänä valvoo, että keskustelu pysyy asiallisena, Toija toteaa.

Luotettavilta, potilasjärjestöjen ylläpitämiltä vertaissivustoilta voi saada myös hyviä neuvoja käytännön arkeen. Netistä vertaistuki voi löytyä vaikkapa maapallon toiselta puolelta ja mihin vuorokaudenaikaan vain.

Vertaistukihenkilö on

  • itse saman sairauden sairastanut.
  • halukas auttamaan muita potilaita.
  • vapaaehtoinen.
  • saanut tehtäväänsä koulutuksen.
  • sitoutunut vaitioloon.
  • tehnyt vertaistukitehtävästä sopimuksen potilasjärjestön ja/tai sairaalan kanssa.


Edellinen sivuSeuraava sivu

 


 

harvinainen sairaus; tukeminen; potilasjärjestöt; vertaistuki

Päivitetty  11.12.2018