Sosiaalietuudet

Sairauden hoidon ja kuntoutuksen aiheuttamat kustannukset saattavat oikeuttaa erilaisiin sosiaalietuuksiin ja tukiin.

Taloudellista tukea sairauden hoitoon ja kuntoutukseen haetaan pääasiallisesti Kelalta. Tukien saantiin vaikuttavat hakijan elämäntilanne ja tuen tarve, jotka yleisemmin selvitetään lääkärintodistuksella tai -lausunnolla. Todistuksen kirjoittaa potilasta hoitava lääkäri, jolta voi myös kysyä mahdollisista oikeuksista etuuksiin.

Sairaaloiden sosiaalityöntekijät voivat olla  tukena elämäntilanteiden muutoksissa. He ovat terveyssosiaalityön erikoisasiantuntijoita, joiden puoleen potilaiden ja heidän omaisten kannattaa kääntyä sosiaalietuuksien selvittämisessä ja niiden hakemisessa. 

Myös monet isoimmat potilasjärjestöt tarjoavat  terveys- ja sosiaalipalveluihin liittyvää neuvontaa. Näistä palveluista löytyy tietoa kunkin järjestön omilta nettisivuilta.

Ajankohtaiset ja kattavat tiedot etuuksista löytyvät Kelan Henkilöasiakkaat -sivuilta. Sivustolta on mahdollista myös varata aika henkilökohtaiseen opastukseen.

Muualla Terveyskylässä

Kuntoutumistalon  Oikeudet ja etuudet-osiosta löydät tietoa yhteiskunnan tarjoamista palveluista ja tukimuodoista sekä ohjeita miten, mistä ja millä perusteella niitä voi hakea.

Löydät sieltä mm. Kuntoutukseen ja pitkäaikaissairauteen liittyvät etuudet ja palvelut -osion, jossa on tietoa arjen sujumiseen tarkoitetuista etuuksista ja palvelumuodoista.

Lapsen sairaus vaikuttaa perheen elämään monin tavoin. Lastentalon Lapsiperheiden etuudet -osiosta löydät monipuolista tietoa eri tukimuodoista kun lapsi sairastaa.


 
Seuraava sivu

 

sosiaalityöntekijä; sairaus; sosiaalietuudet; talous; sosiaaliturva; tuki

Päivitetty  25.5.2018