Sinnikkäästi työtä päin

Harvinaissairaus voi vaikuttaa koko elämään, myös työn tekemiseen. Lyhytkasvuiset r.y:n puheenjohtaja Sanna Leppäjoki kertoo videolla, millaisia esteitä työelämässä harvinaissairaille ihmisille voi tulla vastaan ja miten niistä selvitään.

​Töitä hakiessaan harvinaissairautta sairastava henkilö joutuu pohtimaan, kertoako sairaudesta ennen työhaastattelua vai ei. Varsinkin, jos sairaus näkyy ulospäin.

- Työurani alussa työhaastatteluissa huomasi ihmisten ensireaktiot. Toisinaan suhtauduttiin nuivasti, toisinaan kysyttiin suoraan, että mistä on kysymys. Oli myös niitä, jotka keskittyivät työasioihin, tradenomi ja insinööri Leppäjoki kertoo.

Leppäjoki tähdentää, että työhaastattelussa rekrytoijan kannattaa luottaa haastateltavan omaan arvioon työkyvystään. Jos on epäilyksiä, niin voi kysyä suoraan.

Sannan nykyinen työnantaja oli ennakkoluuloton ja nyt Sanna on ollut saman työantajan palveluksessa jo 16 vuotta.

Sanna kannustaa kaikkia työelämään hakeutuvia harvinaissairaita olemaan sinnikkäitä.

Tukea on tarjolla

-Tasa-arvo työelämässä alkaa siitä, että harvinaissairaille taataan yhdenvertaiset mahdollisuudet kouluttautua. Siksi tarvitaan tukia, apuvälineitä ja kuljetuspalveluita, Leppäjoki tähdentää.

Erilaiset tukimuodot auttavat vastaamaan sairauden aiheuttamiin haasteisiin opiskelussa tai työelämässä. Tukia myöntävät työvoimatoimistot, Kela ja kunnat. Näistä kerrotaan tarkemmin esim. Kuntoutumistalon Oikeudet ja etuudet -sivustolla.


   
Edellinen sivuSeuraava sivu

 

 

tukitoimet; kuntoutus; työelämä; työnhaku; opiskelu; apuvälineet

Päivitetty  11.12.2018