Aikuisikä

Aikuisiässä harvinaissairauteen voi liittyä kysymyksiä mm. työelämässä jaksamiseen, parisuhteeseen ja perhesuunnitteluun.

​​​​​​​​​​​


pic Parisuhde

Sairaus voi vaikuttaa läheisiin ihmissuhteisiin monin tavoin. Jo tietoisuus näistä haasteista auttaa suhteen molempia osapuolia sekä suhteen säilymistä.

pic  Seksuaalisuus

Sairauden puhkeaminen tai eteneminen muuttaa helposti suhdetta omaan kehoon ja seksuaalisuuteen. Tällöin avoimuus ja ajan antaminen on tärkeää.

pic Perhesuunnittelu ja sairauden periytyminen              

Oma, puolison tai suvussa ilmenevä harvinaissairaus tuo usein lisää mietittävää perheenlisäystä suunniteltaessa.

pic Raskauden aikaiset sikiötutkimukset              

Jos tulevalla lapsella tiedetään olevan riski periytyvään sairauteen, mahdollista sikiödiagnostiikkaa on hyvä miettiä raskautta suunnitellessa tai viimeistään sen alkuviikoilla.

pic Sinnikkäästi töitä päin

Sairaus voi vaikuttaa eri tavoin yksilön toiminta- ja työkykyyn. Kokemusvideolla Sanna kannustaa etsimään opiskelu- ja työelämän haasteisiin yksilöllisiä ratkaisuja mm. hyödyntämällä apuvälineitä.

pic Takaisin töihin pitkältä sairaslomalta              

Joskus sairaus ilmenee tai pahenee työuran aikana. Silloin voi olla tarpeen muuttaa toimenkuvaa tai lyhentää työaikaa. Kokemusvideolla Mari kannustaa avoimuuteen tilanteen selvittelyssä.

pic Työelämään tukea kuntoutuksesta

Erilaiset tukimuodot auttavat vastaamaan sairauden aiheuttamiin haasteisiin. Sairauden tai vamman hankaloittaessa merkittäväksi työelämää, voi apua hakea mm. ammatillisesta kuntoutuksesta.


perhesuunnittelu; seksuaalisuus; parisuhde; työelämä; perinnöllinen sairaus; aikuinen (19-44 vuotta); harvinainen sairaus

Päivitetty  12.2.2020