Ihosairaudet

Monissa ihosairauksissa oireita on ihon lisäksi muissakin elimissä. Iho-oireet voivat olla myös osa laajempaa oireyhtymää. Suurin osa ihosairauksista on perinnöllisiä.

Katso yllä oleva video, jolla HUSin Iho- ja allergiasairaalan ylilääkäri Annamari Ranki kertoo harvinaisista ihosairauksista, niiden diagnosoinnista​ ja hoidosta. 

Ihosairauksia tunnetaan tällä hetkellä  noin 3 ​000. Niistä harvinaisia on noin 400. Monissa ihosairauksissa on ihon lisäksi oireita muissa elimissä. Iho-oireet voivat olla myös osa laajempaa oireyhtymää.

Valtaosa harvinaisista ihosairauksista on perinnöllisiä eli niissä voidaan osoittaa tietyssä geenissä selvä muutos, joka johtaa oireisiin. Tällaisia sairauksia ovat esim. kalansuomutaudit eli iktyoosit, perinnölliset rakkulataudit (epidermolysis bullosa-ryhmä), ektodermaaliset dysplasiat ja neurofibromatoosi 1.

Osaa harvinaisia ihosairauksia ei kuitenkaan katsota perinnöllisiksi kuten, autoimmuuniperäiset rakkulataudit, sidekudossairaudet, mastosytoosit, histiosytoosit, monet porfyriat ja iholymfoomat.

 


Seuraava sivu

 


 

Ihosairaudet; harvinainen sairaus

Päivitetty  12.4.2019