Kapillaarinen malformaatio

Siirry sanastoon

Kapillaarinen malformaatio

Tulosta

Avainsanat: KM, tuliluomi, tuliläiskä, naevus flammeus, hiussuoniepämuodostuma, kapillaarinen malformaatio, capillary malformation, CM


​​Kapillaarinen malformaatio (KM) on yleisin verisuonimalformaatio, niitä esiintyy 0,3–0,5 %:lla vastasyntyneistä. Muutokset ovat nähtävissä heti vastasyntyneenä. Kapillaarinen epämuodostuma voi esiintyä itsenäisenä ihomuutoksena tai osana laajempaa verisuonioireyhtymää.

Oirekuvaus

Muutokset ovat tarkkarajaisia punaisia, sinervänpunaisia tai pinkinsävyisiä ja esiintyvät ihontasossa. KM voi sijaita millä tahansa ihoalueella. Kasvoilla sijaitessaan muutokset rajautuvat dermatomien mukaisesti ja kunnioittavat useimmiten keskilinjaa. Muutokset kasvavat lapsen kasvun mukana, eivätkä hakeudu uusille ihoalueille. Ensimmäisten elinkuukausien aikana joskus vaikutelma vaalenemisesta, tämä ei ole kuitenkaan merkki muutoksen häviämisestä vaan liittyy veren hemoglobiinin muutoksiin. Kapillaariset malformaatiot eivät häviä ajan kuluessa vaan useimmiten tummuvat, paksuuntuvat ja muuttuvat pinnastaan epätasaisiksi. Tämä tummuminen ja paksuuntuminen tapahtuu kahdelle kolmasosalle kapillaarisista malformaatioista 50 ikävuoteen mennessä.

Perinnöllisyys ja esiintyvyys

Kapillaariset malformaatiot eivät pääosin ole perinnöllisiä. Niitä esiintyy 0,3–0,5 %:lla vastasyntyneistä.

Lisätietoa

Päivitetty